AİLELER VE ŞİRKETLERİ

This post has already been read 12063 times!

AİLELER VE ŞİRKETLERİ

Merhabalar değerli dostlar 16 yılı aşkın süredir danışmanlık odağımızın yüzde yetmiş beşini oluşturan Aile Şirketleri kavramını Aileler ve Şirketleri konseptine çevirdik.

Ne farkı var der gibisiniz. Aile Şirketleri; Aileler ve Şirketler olarak önce ayrı ayrı sonra birlikte ele alınırsa Aile Şirketlerine dönüşür. Bizde bu paylaşım serimizde Aileler, Şirketleri, Aileler ve Şirketleri sonrasında Aile Şirketleri odaklı paylaşımlarda bulunacağız.

Evet Aileler ve Şirketleri Paylaşım yolculuğuna hoş geldiniz.

Ebeveynlerin hatırlatmaları dışında ilk emekleme ve ilk adımlarla yürümeye başlamanın zorluğunu ve heyecanını kaç kişi hatırlıyordur.  Ayakta durabilmek ve kendine yetebilmenin de ilk komutları olan ilk adım atışlarımızın zorluğunu ve heyecanını hatırlamak mümkün olmazsa dahi ilkokula başlangıcımızın, iş yaşamının ilk günlerinin zorluğunu ve heyecanını unutmamız ne mümkün.
Aileler aslında ailenin girişimci lideri ilk girişim heyecanını, girişim heyecanından şirketleşmeye doğru gitmenin zorluklarını ne kadar hatırlıyor? Diyelim iyi bir hafızaya sahip ve de ilk günkü heyecanla tüm detayları hatırlıyor tap taze dimağında. Pekiyi hatırladığının ne kadarını şirketi-şirketleri devr edeceği diğer nesillere aktardı.

Bu ilk buluşmamıza isterseniz şu soruları cevaplandırarak başlayalım: Bilgi paylaşımımız bu durağına neden ‘Aileler ve Şirketleri’ adını verdik? ve birlikte nasıl yol alacağız? Ailelerin, aile üyelerinin emekleri, hayalleri, vizyonları ve de belki de ilk anda oldukça mütevazi sermayeleri ile oluşturdukları  şirketlerin tüm dünya da olduğu kadar Türkiye’de de sosyo ekonomik yaşam üzerinde hayati rol oynadıkları için bu durağımızdaki bilgi paylaşımına ‘Aileler ve Şirketleri’ adı verildi.
Aileler ve  şirketleri tüm dünya da ve Türkiye’de sosyo ekonomik yaşam üzerine etkilerinin ne kadar hayati boyutta olduğunu bazı rakamlara şöyle bir bakarak anlayabiliriz.
Aileler tarafından kurulan şirketlerin sayısı dünyadaki tüm işletmelerin % 80’i civarındadır.
ABD’de 18 milyondan fazla işletme hayatını sürdürüyor ve bunların % 90’ından fazlası aileler tarafından kurulup şirketlerdir.
ABD’de de en büyük 500 firmanın üçte biri aileler tarafından kurulan şirketlerdir.
En büyük 100 şirketin; İtalya’da 43’ü, Fransa’da 26’sı, Almanya’da ise 17’si aileler tarafından kurulan  şirketlerdir.
Tüm şirketler içinde aileler tarafından kurulan  şirketlerin oranına baktığımızda ise : İtalya’da tüm şirketlerin % 99’u, Türk şirketlerinin % 90’dan fazlası, Almanya ve Meksika’da % 80’i, Avustralya ve Şili’de % 75’i ailelerin filizlendirdiği şirketler.

EVET ISRARLA NEDEN AİLELERİN FİLİZLENDİRDİĞİ – OLUŞTURDUĞU – TEMELLERİNİ ATTIĞI ŞİRKETLER DİYE TANIMLANMAKTADIR.

GELECEK PAYLAŞIMLARDA BİRLİKTE CEVABINI BULMAK ÜZERE İYİ GÜNLER

Aysel EVRAN

  • Gelişim Ortağınız
  • Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı 
  • Masadan sahaya devlet siyaset aile şirket aile ülke üniversite toplum birey yönetimi®
  • Bir Fularlık fark®

Share

You may also like...

2 Responses

  1. Cemil Çaliskan dedi ki:

    Neden aile sirketleri denildiginde bende olusan dusunce,Allah insanlari birfitrat üzerine yaratmis Anne baba ve çocuklar bir aile oluyor Anne veBaba çocuklar için çalisiyor çocuklarinida bir birinden ayirt etmek istemiyor kazanilanida beraber paylastirmak istiyor tabiki kardesler arasindada birliktelik olusturuyor ailede gelismelere göre birileride mutlaka büyük fedakarliklarda bulunuyor zorluklara katlaniyor , budaAllahin insana verdigi fitrattan dogan aile birlikteligini meydana getiriyor Ailenin öncüsü iyi bir birliktelik saglarsa buda devam edip gidiyor.Yabancilarlla oldugunda bu zaten aileden cikiyor adinada ortaklik deniliyor Ailede fedakarlik gösterenler ortaklera o kadar fedakarlik göstermiyor. Aile sirketlerindeki basarida birlikten güç doguyor herkes üzerine düseni özverili olarak yerine getiriyor .Bir ata sözü Bir elin nesi var iki elin sesi var.iyi günler

  2. Aysel Evran dedi ki:

    Evet birlikten güç doğarı anlamak ve birlikte bereket vardırı anlamaktır asıl olgu.