İyi bir iletişim – diyalog için paylaşmayın, ses verin diyor tongue –fu

This post has already been read 3700 times!

İNSANLARLA ONLARIN DERTLERİNİ KONUŞUN

Merhaba Değerli dostlar yakın zamanda okunan “tongue fu” kitabında vurgulanan “İnsanlarla Onların Dertlerini Konuşun” ifadesi oldukça derin ve anlamlı. Burada vurgulanan sürekli ve sadece dertlerini dinleyin demek değildir tabii ki.

İnsanlarla onların dertlerini konuşun olgusunda;

insanlar dertlerini ifade eder etmez tavsiye de bulunmak,

olaya iyi tarafından bakmak,

o kadar da kötü olamaz,

gel bir de iyi tarafından bak, vb yorumlarda bulunmak.

“İNSANLARIN BİR DERDİ OLDUĞUNDA, ARADIKLARI ÇÖZÜM DEĞİL SEMPATİDİR.” Evet aslında insanlar dertleri için çözüm sunulmasını değil ilgiyle dinlenilmesini ve rahatça dertlerini ifade etmek isterler.

”Hiç kimse akıl almak istemez, istedikleri sadece teyit edilmektir.- JOHN STEINBECK”

Bu arada insanların dertlerini dinlerken dengeli olmak şartı ile katarsis tekniğin uygulayabilmek etkin bir yol aldırır bireylere. Katarsisin tanımına ve faydasına kısa bir göz atacak olursak; Katarsis- manevi yenilemenin sağlanması kişinin kendini boşaltmasının gerçekleştirilmesi sağlıklı sonuca ulaştırmaktadır.

Bireylerin dertlerini, sorunlarını analiz ederken sorunlarını, dertlerini çürütmeyin. Özellikle bireyler anlaşılmaktan keyif alırlar ve “Anlaşılmak bir lükstür” der Ralph Waldo Emerson. Birisi size “Söylev çekmek yerine beni dinlediğin için teşekkür ederim. Bana değil benimle konuştuğun için teşekkür ederim” şeklinde ifade etmişse her iki tarafta diyalog sürecini iyi başarmış olmuş mudur? ne dersiniz.

İyi bir iletişim – diyalog için paylaşmayın, ses verin diyor tongue –fu, “İnsanların bizim için harekete geçmesinden çok duygularımız paylaşmasını isteriz- George Eliot”  evet harekete geçmek mi emek, enerji özel çaba gerektirir? Duyguları paylaşmak mı emek, enerji, çaba gerektirir? Ve harekete geçmek mi zor? Duyguları paylaşmak mı zor? NE DERSİNİZ? Birlikte düşünüp zenginleştirelim mi?

Gelecek paylaşımımız da kitaba dairleri paylaşmak üzere erdemli anlar yaşayalım

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın.

 

Aysel EVRAN

  • Gelişim Ortağınız
  • Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı 
  • Masadan sahaya devlet siyaset aile şirket aile ülke üniversite toplum birey yönetimi®
  • Bir Fularlık fark®

Share

You may also like...