A’dan Z’ye Yönetim-V

This post has already been read 1184 times!

Yönetim Yetenekleri ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

A’dan Z’ye Yönetim konusunda başlatmış olduğumuz paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında yönetimin tanımı ile gelenler, yönetimin amacı, yönetimin sanat ve teknik parametreleri, yönetim mi? idare mi ? sorusunu cevaplamak ile birlikte yönetimin planlama, organize etme, koordinasyon, yönlendirme ve kontrol fonksiyonlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “yönetim yetenekleri,” ile ilgili beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Yönetim yeteneklerini tanımlayabilmek için neleri yönettiğimize bakmalıyız. Üretim, finans, ar-ge, müşteri hizmetleri, satın alma… vb iş süreçlerini yönetiyoruz. Hangi süreç olursa olsun bir yandan işin sağlkılı yapılmasının sağlayan teknik bilgi, teknik beceriler, diğer yan dan da insanlar ile birlikteyiz, insani becerilere, beşeri yeteneklere sahip olmalıyız. Bir diğer yandan da sürecin kendine ait özel kavramları, metodları bulunduğundan kavramsal – metodik becerilere ihtiyacımız bulunmakatdır.

Bulunduğumuz yönetim kademesine göre teknik, beşeri be kavramsal becerilerin yüzdeleri ve derinlikleri değişkenlik göstermektedir. Örneğin : tepe yönetimde daha fazla kavramsal beceriler, orta kademe yönetimde beşeri – insane ait beceriler daha fazla, opersayonda da olan yöneticilerde teknik beceri yüzdesi daha yüksek olmalı.

Yönetim, yöneticilik ve liderlik konularında çalışma yaptığımız organizasyonalrda teknik ve insan becerileri konusunda net olma oranı yüksek iken kavramsal yönetim yeteneğinin detyalandırılması talebi ile karşılaşıyoruz. Bu gerçekten hareket ile tam da bu noktada kavramsal yönetim yeteneğini burada birlikte detaylandıralım.

Kavramsal beceriler, kapsamlı makro görüntüsü, şirketin toplam girdi ve iş sonuçları ile ilgili gelişim yol haritasını oluşturabilme, olası sorunlar, zorluklar için çözümler geliştirme yeteneğini içerir. Üst düzey yöneticiler, alt düzey yöneticilere kıyasla daha fazla kavramsal beceriye sahip olmalıdır.  Makro göstergelerin verimli ve sürdürülebilirliğinin sağlanması etkin kaynak planlaması ve yönetilmesi ile birlikte kaynaklar arası geçişlerde arabuluculuk yapılmasını gerektirebilir. Kavramsal yeteneğin gelişitirilmesi için iç ve dış kaynakatan sağlıklı verilerin alınarak bilgiye ve ortak vizyona dönüştürülmesi de kavramsal yöneticiliğin olmazsa olmaz bir faktörüdür.

Gelecek durakta “Liderlik Rolü” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...