Aile Şirketlerinin Satışı -III

This post has already been read 1191 times!

Kurucuların Çatışma İle İlgili ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Aile Şirketlerinin Satışı” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında iş ajandamıza gelen aile şirketinin satış sürecinin gerekçesi ve de özellikle satış sürecine kadar gelen yolculukta nelerin gözden kaçırıldığı, kurucuların korkularından ölüm korkusuna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. 

Bu durakta “Kurucuların Çatışma İle İlgili Korkuları “ odaklı zihin jimnastiğ yapılmasına ne dersiniz?

Kurucuların yoksulluk korkusunu nasıl yönetilebilir hale getirileceğini bir önceki durakta paylaşıma sunmuştuk . Şimdi de çatışma korkusu, ölümle yüzleşme korkusu ve kontrolü kaybetme korkusunun yönetilebilirliğine bakacağız. Aslında bu üç korku bir paket olarak bir biri ile ilişkili olduğunu 20 yıllık çalışma deneyimizde defalarca net olarak gördük, yaşadık ve kurucular ile birlikte deneyimledik.

Çatışma ya da fikir ayrılığı, hayatın normal ve doğal bir parçasıdır. İster şirketinizi  satıp yeniden bir oluşum oluşturun, ister işletmenizin sahipliğini gelecek nesle aktarın, her karar durumunda fikir ayrılıkları ortaya çıkacaktır.

Ne kadar çok aile üyeniz varsa, muhtemelen o kadar fazla fikir ayrılığı olacaktır. Bununla birlikte, kafanızı kuma gömerek, sat veya devret sorusundan kaçınmak, kararınız üzerindeki çatışmayı ortadan kaldırmaz. Aslında hangi sorun veya mesele olursa olsun durumu ertelemek, görmezden gelmek çatışmayı görünmez kılmaz. Aile şirketlerinde özellikle konu şirketin satışı veya gelecek nesillere transferi olunca mesel kuruculardan birisinin ölümüne kadar ancak ertelenebilir.

Ölüm anına kadar ertelenen konu yalnızca mirasın paylaşımı değil, aynı zamanda aile üyeleri ve kilit yönetim dahil kilit paydaşlarınızın kişisel yaşamlarını ve kariyer seçimlerini de etkileyen karaların verilmesi beraberinde derinlikle çatışmaları getirebilir. Konunun uzmanı ile birlikte çatışma yönetimi için karar verildi ise sıra plan yapmaya gelir.

Öyleyse kafayı kuma gömmekten vazgeçip olabilecek çatışmaları ve sonuçlarını da hesaba katarak çatışmayı sağlıklı yönetebilecek bağımsız ve tarafsız uzmanlarla süreci başlatmakta fayda var.

Gelecek durakta “Ölümle Yüzleşme ve Kontrolü Kaybetme Korkuları“”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...