AİLE ŞİRKETLERİ –II

This post has already been read 2034 times!

AİLE ŞİRKETLERİ VE PROFESYONELLER

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Hemen hemen tüm şirketlerde, organizasyonlarda aynı kademede ve farklı kademelerde çalışan bireyler arasında zaman zaman çatışma yaşanması kaçınılmazdır. Konu aile şirketi olunca işin rengi biraz daha değişiyor.

Hem özel sektörde kurumsal ve profesyonel yönetim takımı tarafından yönetilen şirketlerde, hem kamu sektöründe faaliyet gösteren şirketler, hemde yönetimde tamamen aile üyelerinin yer aldığı kurumsallaşma yolculuğuna çıkmış aile şirketlerinde çalıştığımızdan dolayı aile şirketlerinde işin renk tonu farklı olabiliyor.

Aile şirketlerinde profesyonel çalışanlar ile aile üyeleri arasında oluşan iletişim trafik kazaları veya çatışma kök nedenlerine bakıldığında değerler – kültürler çatışması daha çok su yüzüne çıkıyor. Ve galiba değerli profesyonel arkadaşlarımız aile şirketlerinin kurucularının değerlerini kültürlerini işe taşıdıklarından dolayı özellikle kurucuları tek yönlü eleştiriyorlar.

Taşınan aile kültürünün işe entegrasyonu oldukça kritik, ve de profesyonel çalışan arkadaşlarımız bu konuda haklı değiller demek istemiyoruz, fakat gördüğümüz manzara yargısız infaz mı yapıyoruz? Aslında yargılayacaksak ki ortada yargı durumunu oluşturan bir olgu olmayabilir de. Hadi diyelim ki yargılayacağız, pekiyi yargı süreci öncesi, sırası ve sonrası fazları yok mudur? Yargı öncesi bir hazırlık ilgili dosyaların incelenmesi, tarafların dinlenilmesi, anlaşılması ve sonrasında bir kara verilmesi gerekir değil mi? Pekiyi aile şirketlerinde de işe taşınan değerlerin, kültürün geliş kaynağı ve olguların kurucular için anlamını iyice anlamak vede rasyonel olarak eğer bu değerler ve kültür iş olgusu ile çatışıyorsa ve pek de doğru değil ise duyguları katmadan, yargılamadan ifade etmenin formülünü geliştirmek için özel bir hazırlık gerekmez mi? Tüm bu hazırlıkları yaptık, tamamladık bu konuyu anlatmak için zaman, mekan ve paylaşım yapacağımız kişinin hazır olma durumunu bilmek de kritik bir faktör, bir arkadaşımın ilginç bir saptaması var, paylaşım yapacağı kuruculardan birisinin sigara içerken havaya doğru dumanı üflüyorsa keyifli, burnunu şişirerek önüne dumanı savuruyorsa kızgındır ve paylaşacağım şeyi başka bir zaman keyifli olacağa zamana saklarım derdi.

Evet hani bireyin eşref olma saatini yakalama çabası. Eşref saatlerinde paylaştık, paylaşım sonrası her tepkiye hazır mıyız? Tüm bu fazları dikkate aldığımızda sonuç yıkım olmaz herhalde olabildiğince olumlu yola doğru gidebilir.

Gelecek durakta detaylı paylaşım gerçekleştirmek adına

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...