Aile Şirketlerinde Patron Kim?-III

This post has already been read 1398 times!

Aile Şirketlerinde Kadınlar

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Aile şirketlerinde patron kim? Yazı dizimizin bir önceki durağında “Aile Şirketlerinde Babalar ve Kızları” olgusuna dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Aile Şirketlerinde Kadınlar “ konusunun detaylarına bakmaya ne dersiniz?

Aile şirketlerinde çeşitli rollerde ve pozisyonlarda çalışan kadınlar ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda karşımıza birkaç statü ve parametre çıkmaktadır. Bu parametrelerden biriside iş ve aile dengesinin kurulabilmesi çabasıdır. Kızların almış olduğu sorumluluklar, rolleri ile aile içerisindeki rolleri arasındaki geçişler ile gelen yönetilmesi gereken faktörler. Aile şirketlerinde çalışan kadınlar iş yaşamlarını kişisel yaşamlarıyla dengelemeye çalıştıklarında, zamana dayalı, zorlama tabanlı ve davranış odaklı çatışma vb çatışmaları yaşamaktadırlar.

Zamana dayalı çatışmaların gerekçesine baktığımızda; çoklu roller, rekabet taleplerini koordine etmekte zorlandığında ortaya çıkıyor. Babalar için ve babalarıyla çalışan kız çocukları için, zamana dayalı çatışmalarla mücadele olgusunun altında baskın olma eğilimini görüyoruz.

Zorlama temelli çatışmalar, bir rolde yaşanan zorlamanın kendisini başka bir role sokması ve böylece rollerin kalitesini etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor.

Davranış temelli çatışma, bir role özgü davranış, başka bir rolde beklenen davranışla uyumsuz olduğunda ve birey gerekli ayarlamaları yapmadığında ortaya çıkıyor

Zaman, gerilme ve davranış temelli çatışmaları etkileyen faktörler arasında ortaklardan, ebeveynlerden ve diğer aile üyelerinden destek, işin büyüklüğü, çalışma haftası süresi ve eğitim düzeyi yer almaktadır.

İş ve aile dengesi sürdürülebilirlik ve bireysel huzur anlamında oldukça kritik bir faktördür. Çalıştığımız aile şirketlerinde ve yukarıda da örneklendirilen çatışma türlerinin de kök nedenlerini oluşturan olgu bu denge ile ilgilidir.

İş ve aile dengesi menüsü, süreci her nasıl ifade edilirse edilsin bu denge unsuru; iş ve aile ilişkileri arasındaki karşılıklı etkileşimi, iş çatışmasının aile ortamı üzerindeki etkileri, aile çatışmasının iş ortamı üzerindeki etkilerinden dolayı oldukça önemlidir. İş veya aile ortamında çatışma ortaya çıktığında, hangi ortamda hangi rollerin oynandığı arasında bir dereceye kadar karışıklık ve oryantasyon bozukluğu vardır  Örneğin, eğer bir baba ve kız iş ortamında çatışma yaşarsa, aynı çatışmayı ev ortamında da sürdürmekten kaçınmak zor olabilir. Bu, özünde, iş ve aile dengesi olgusudur.

Küçük çatışma sorunları, her iki ortamda da rollerin değiştirilmemesine neden olarak, hem iş hem de aile dinamiklerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Ayrıca, bir aile işletmesinde birlikte çalışırken ciddi psikolojik ve duygusal yatırımlar olduğu için, bu yoğunluk çatışmaya katkıda bulunabilir. Aile iş dengesinin dinamiklerinde rollerin, beklentilerin etkileri görülmektedir.

Gelecek durakta Aile Şirketlerinde Kızların Rolleri ve Kendilerinden Beklentiler konusuna yakından bakabilmek  dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...