Aileler ve Şirketleri -II

This post has already been read 1500 times!

Aileler ve Şirketler Yolculuğumuzun Detayları ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Aileler ve şirketleri yazı dizimizin bir önceki durağında aile şirketlerinin diğer şirketlerle ortak ve farklı olan özelliklerine ve çalıştığımız bir aile şirketinin 6.yılında, 7. Fazda geldiğimiz noktaya dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Aileler ve Şirketler Yolculuğumuzun” detaylarına bakılmasına ne dersiniz?

Yakın zamanda aile şirketlerinin birinde aileden yaklaşık farklı jenerasyonlardan olmak üzere 40 kişi ile kır ortamına benzer bir mekanda hafta sonu birazda duygusal bir beyin fırtınası yapmaya çalıştık.

Önce bireysel sonra takımlar halinde aşağıdaki değişimlerde, geçişlerde aile şirketlerinden beklentileri sorduk. Aslında aşağıdaki geçiş dönemlerini her birimiz kendimize sorup ve cevapları ile yaşam kurgumuzu tasarlamalıyız

Aile üyelerinin aile mesleğini nasıl gördükleri ve aile mesleğinden ne bekleyebilecekleri bireysel yaşam durumları değiştikçe değişecektir.

Geçiş dönemlerinde aileden ve şirketten beklentiler

  • 18 yaşına gelmek
  • Üniversiteye gitmek
  • Evlilik
  • Çocuk sahibi olmak
  • Bir ev satın almak
  • Boşanma ihtimali
  • Hastalık
  • Mali aksilikler
  • Çocuklar için özel okul veya eğitim masrafları
  • İşi kaybetme
  • 30, 40, 50, 60 yaşına kadar çalışabilmek
  • 70 yaş ve  Emekli
  • Engellilik
  • Ölüm

 

Evet yukarıdaki her bir faz da aileden ve şirketten beklentileriniz nelerdir? Ailenin diğer üyeleri bu fazlarda sizden neler bekleyebilir? Bu çalışmayı niçin yaptınız? Diye sorduğunuzu duya gibi olduk.

Aile üyeleri, her bir fazda oluşacak ihtiyaçları doğrultusunda aile işletmesini nasıl gördüklerini etkiler. Örnek olarak, bir aile işletmesinde hisse senedi sahibi olan aile üyeleri, kolej – üniversite bitinceye veya evlenene kadar nakit temettü konusunda endişeli olmayabilir. Daha fazla finansal ihtiyaçları ve baskıları olduğunda ve daha fazla gelir istediklerinde, aile şirketi bu gelirin bir kaynağı olabilir.

İşletmede hisse senedi sahibi olan aile üyeleri, özel okul için paraya ihtiyaç duymadıkça hisse senedi veya hisse senedi değerleme satışlarının kısıtlanmasını önemsemezler.

Bu işte çalışmayan aile üyeleri, işte çalışan diğer aile üyelerinin adalet veya eşitliği ile ilgili olarak, maddi baskıları veya artan ihtiyaçları olana kadar önemli maaşlar, sosyal haklar ve ikramiyeler alma konusunda endişe duymazlar.

Aile üyeleri yaşlandıkça ve 40, 50, 60 veya emeklilik yaşına ulaştığında, mali ihtiyaçları hastalık, sakatlık ve tasarrufun yetersizliği nedeniyle artabilir. Neredeyse tümü bir aile üyesi için gerçekleşecek olan bu yaşam olaylarından herhangi biri, aile üyelerinin psikolojik ve / veya finansal ihtiyaçlarını değiştirecek ve bu muhtemelen aile işletmesiyle ilgili bakış açılarını değiştirecektir.

Çoğu durumda, bu değişiklikler daha fazla temettü, daha fazla kazanç, daha fazla ödeme ve daha fazla hisse senedi likiditesi için baskıyı artıracaktır.

Yaşamın farklı fazlarındaki aile şirketinden beklentiler proaktif ve dinamik yönetimi gündeme getirmektedir

Gelecek durakta “Proaktif Aile Şirketi Yönetimi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...