Arz – Talep Yönetimi –I

This post has already been read 1396 times!

Arz ve Talep Zinciri …???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Tedarik zinciri yönetimi, satın alma yönetimi programlarında ilk sorduğumuz soru müşterileriniz ve müşterilerinizin müşterisi kimdir? Program veya toplantı katılımcıları pardon ya pazarlama, satış programında değiliz diye itirazda dahi bulunurlar. Pekiyi müşterilerinizi tanımadan onlara nasıl malzeme, hizmet vb tedarik edeceksiniz? Program sonuna doğru neden bu soru ile giriş yapıldığı ve bu soruya verilen detaylı ve de veri odaklı cevabın süreci ne kadar etkilediğinin farkına varırlar.

Tedarik, satın alma sürecinde sorulması gereken sorulardan diğerleri de; Müşteri talebini en iyi şekilde nasıl karşılıyorsunuz? Yenilik mi, uygulama mı, yoksa operasyonel mükemmellik ve duyarlılık mı? Cevap her ikisi de: Süreç verimliliği ve inovasyonun birlikte gelişmesi gerekiyor.

Başarılı olmak için, daha etkin bir şekilde çalışmalı ve eş zamanlı olarak işi geliştirmelisiniz. Ve bunu tüm talep-tedarik zinciri boyunca yapmalısınız. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Rekabetçi ürünlere ve ortalama müşteri için doğru tedarik zincirine sahip olmak yeterli değildir. Tedarik zinciriniz bireysel müşteri için de doğru olmalıdır. Talep zinciri;  talebi piyasalardan tedarikçilere ileten bir faaliyetler zinciri ile birlikte  tedarikçilere değer sunumlarını kapsayan geniş bir fırsat yelpazesi sunar.

Değişen bir iş ortamında daha güvenli bir şekilde etkin yenilikçiliği ve operasyonel mükemmeliği bünyesinde barındıran  arz ve tedarik yönetimini nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Aslında sürece nasıl başlayabilirsiniz?

Tedarik zinciri yönetiminde bir sonraki adımı atmak, yani aynı anda daha farklı ve daha verimli işler yapan talep-tedarik zincirleri oluşturmak için müşteri ilişkisini tanımlamak için yeni bir yaklaşıma,  konsepte ihtiyaç vardır. Tedarik zincirinin müşteri talebiyle nasıl bağlantılı olduğunu açıklamak için “Değer Sunumu” DS ifadesini kullandık. “DS” ne demek ? Örneğin, bir süpermarket rafında sona eren ürünün tedarik zinciri sürecine tüketicinin satın alma kararının entegre edilmesi ve daha da ötesini ifade edelim mi? Tüketicinin satın alma kararını  süpermarkette rakip ürünlerle dolu bir rafın önünde verilmesini belirlemek.

Hayda buda nereden çıktı der gibisiniz? İlerleyen süreçte modeli konuşurken tüm detayları ile ve pratikleri ile paylaşmaya çalışacağız.  Rafta karar vermek için müşterinin markette bulunması ve ürünleri görerek alış veriş yapması gerekli. Müşteriniz internette  alış veriş yaptığında kararını nasıl etkileyeceksiniz? Eve teslimatla sona eren bir market tedarik zinciri, tüketiciye yalnızca farklı ürün teklifleri için değil, farklı hizmet teklifleri için daha geniş çapta teklifler sunarak müşterinin satın alma kararında etkili olabilirsiniz. 21 yüz yılda tedarik süreci arz ve satın alma davranışını etkileyecek kadar kritik faktör olmaya başladı.

Gelecek durakta e-İş ve arz- talep zinciri olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...