BAŞARI MERDİVENLERİ-I

This post has already been read 1781 times!

Başarılı olmak neden önemli?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Acaba kaç kişinin gündeminde, ajandasında, iş planında başarı ile ilgili bir parametre yoktur? Başarı, başarılı olmak neden yaşamımızın merkezine oturmuştur? Başarının tanımı yapılan işe, yaşam hedefine ve beklentilere göre değişse de başarılı olmak için nelere ihtiyacımız var? gibi gibi sorulara bu yolculukta birlikte cevaplandırmaya çalışacağız.

Başarılı olmak için bir çok faktör, etken bulunduğu gerçektir. Başarılı olmak için özellikle 21 yüzyılda çalıştığımız alan ve alan ile bağlantılı konular ile birlikte entelektüel olarak da kendimizi güncelleştirmemiz gerekmektedir. Güncelleştirmek için de sürekli öğrenmek ve de ene önemlisi de öğrendiklerimiz deneyimlemek gerekmektedir.

Her bireyin öğrenme stili farklıdır, bazılarımız okuyarak , bazılarımız dinleyerek bazılarımız görerek, bazılarımız ise hepsinin karması bir modelle yeni kavramları, uygulamaları öğreniriz.

Okuduğumuz, duyduğumuz, gördüğümüz olguları öğrendik diyebilir miyiz? Tabii ki tam anlamıyla öğrenmiş sayılmayız, o konu ile ilgili bilgi sahibi olduk, haberdar olduk diyebiliriz. Öğrendik diyebilmek için öğrenilen olguyu, sistemi bir başkasına aktarmak, öğretmek ve de en önemlisi hemen uygulamak. Hatta bir özdeyiş duydunuz onu kullanmaya başladığınızda o özdeyiş sizde yer eder ve daha da ilerisi o özdeyişe dikkat ederek bile hareket edersiniz.

Davranış, duygu, düşünce değişikliği yaşıyorsak işte öğrendik diyebiliriz.  Okul öncesi çocukların öğrenmelerini biraz gözlemleyin, okul öncesi çocuklar önce görürler, taklit ederler ve tekrar ederler. Aslında gerçek öğrenme bu dur denilebilir. Görmek, taklit etmek, tekrar ederek sindirmek.

 

“En iyi öğrenmek başkalarına öğretmektir” deyimi, ifadesi gerçekten doğrudur. Yeni öğrendiğimiz bir kavramı on beş dakika zaman ayırarak nasıl rafine edebileceğimizi, arkadaşlarımıza veya temasta olabileceğimiz dostlarımıza nasıl aktarabileceğimize dair tasarımlar yaptığımızda bile öğrenme yolculuğumuzu başlatmış oluruz.

Öğrenme sürecinde kendine güvenmek, güvende his etmek etkin bir faktördür kendini güvende his etmek, öz güveni yükseltmek için en iyi bildiğimiz konudan hareket edebiliriz ve iyi bir hazırlık ile güven katsayısını yükseltmek mümkündür. Başarı güncel olmak, güncel olabilmek içinde sürekli yeni şeyler öğrenmek, öğrendiğimizi anlamak adına da başkalarına öğretmekten geçtiğini ve kendine güven önemli dedik. Kendine güveni de pekiştiren öğrendiklerimizi başkalarına iyi öğretebilmek adına öğreteceğimiz olguları-kavramları-konuları kısa, öz anlaşılabilir şekilde yazmakta fayda var. Yazma süreci öğrendiğimiz, öğreteceğimiz olgu ile bağ kurmamızı sağlar.

Başarı merdivenlerine tırmanmak için yapılması gereken diğer olgular nelerdir? Gelecek duraklarda birlikte cevaplamak dileğiyle

 

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...