BAŞARI MERDİVENLERİ-XI

This post has already been read 1628 times!

BAŞARI MERDİVENLERİNDE ETİĞİN YERİ  

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Başarı merdivenleri paylaşım dizimizin önceki duraklarında başarının önemi, tanımı, başarılı olabilmenin ilk aşaması olan öğrenme sürecini, kendine güven ve pozitif ifade ile gelen başarıyı ve iletişim-ilişki ağının kurulması sürecini- yolculuğunu, sessizliğin gücü – fısıldar gibi konuşabilmenin gücü, iş ile özel hayat arasında denge kurabilmek, raporlamanın, bireyin kendisi olması, yalın olmak, kolay – anlaşılabilir olmak, başarı merdivenlerinde özgüvenin yerine dairleri paylaştık. Bu durakta başarı merdivenlerinde etiğin yerini konuşmaya çalışacağız.

Etik davranmak tüm ortamlarda olduğu gibi iş ortamında da çok kritik bir olgudur.

İş yerinde etik olgusunda; işi doğru şekilde tamamlamak ve işi belirtilen kuralla çerçevesinde gerçekleştirmek. İş ortamında yöneticiler çalışma arkadaşına fırsat vermesine dikkat etmelidirler. Hangi kademe de olursa olsun şirketin kaynaklarını, şirketin markasına ve itibarına zarar verecek şekilde kullanmamak, tedarikçiler, müşteriler ile profesyonel iş kuralları çerçevesinde iletişimde bulunulmalı.

Son dönemlerde iş yerlerinde etik olmayan davranış modelleri ile karşılaşma oranları oldukça artmaya başladı, bu konuda gerekli önlemlerin alınması ile birlikte iş etiğinin dejenere edilmesinin parametreleri kapsamında çalışmalar başlatıldı. Bazı şirketler henüz farkında değillerdir belki de.

Şirketin ürün, fiyat özelliklerini, satış koşullarını, özel sırlarını rakiplere vermek. Müşteri ve tedarikçilerden farklı isimler altında para talep etmek, farklı işlerden dolayı komisyon almak. Girilecek ihale bilgilerini rakiplere servis etmek. Ar-ge çalışmalarını daha pazara – müşterilere sunulmadan önce rakipleri bilgilendirmek. Hazır olmasına rağmen müşteri siparişlerini sevk etmemek, olmadık haberleri organizasyon genelinde yaymak. Şirketin kültürü ve değerlerini hiçe saymak. Kendi kurallarını oluşturmaya çalışmak. Şirket içinde farklı farklı gruplaşmaların oluşmasına odaklanmak. Müşteri, tedarikçilerle toplantılar sırasında bir birini suçlamak.

Bu ve benzeri etik olmayan davranış modellerine tanık oldukça, zihinlerde oluşan soruların sayıları artmaya başladı. İş etiğine göre hareket edilmeyen olguların gerekçeleriyle birlikte detaylı analiz edilmesi ve iş etiğine dair kurallar kapsamında çalışanların bilgilendirilmesi ve bu konuda çalışanların fikrinin alınması ve de zaman zaman gözden geçirmelerin gerçekleştirilmesinde fayda var. aksi durumda hem bireylere hemde kurumlara zararı yüksek olabilir.

Gelecek duraklarda başarı basamaklarında başarıyı getirecek diğer faktörleri konuşabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...