Corona ve Risk Yönetimi – I

This post has already been read 1260 times!

Sistematik, Planlı ve İzlenebilir Risk Yönetimi ….????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Etkin Risk Yönetimine niçin ihtiyaç duyulur? Tüm birimlerin, toplumların, şirketlerin, işletmelerin alternatifli ve senaryolara dayalı risk yönetim planlarını niçin oluşturmalıdır? Bu ve benzer sorular ile birlikte özellikle Corona günlerinde şirketler – iş dünyası penceresinde oluşturulacak risk planlarında yer alabilecek faktörleri birlikte detaylandıralım.

Niçin Etkin Risk Yönetimi????

Tüm sosyal birimlerde algılanan veya algılanmanın ötesinde oluşabilecek kaos, kriz ve dar boğazların oluşmaması,

Kriz, kaos, sistem tıkanıklıkları oluşursa etkin yönetimi adına,

zamanında  kapsamlı olarak oluşturulan risk yönetimleri her anlamda sürdürülebilirliğe, huzura ve refaha katkıda bulunur.

Corona günlerine özel risk yönetim planında dikkat edilecek noktalar :

Uluslararası arenada üretim, hizmet sektöründe çalışan şirketler ile birlikte hazırladığımız risk planını aşağıda sizin ile paylaşmak isteriz:
  • Evden çalışabilecek arkadaşların planının hazırlanması. Kullanılan programların uzaktan kullanımının sağlanması, bununla birlikte evde kullanılabilecek tablet vb donanım planlanması. Evden çalışacak arkadaşlar ile iletişimde olacak kişilerin sorumlulukları ile birlikte belirlenmesi. Teknolojik uygulamalar ile iletişimin sağlanması.
  • Bazı ülkelerde bazı sektörlerdeki üretim sürecine getirilen uygulamalardan hareket ile ; üretim sürecindeki tüm personelin %50’isinin veya %25’isinin çalışma sistematiğinin, listelerinin oluşturulması. Liste oluşturulurken 2 hafta bir grup , 2 hafta diğer bir grubun çalışmasını sağlayacak şekilde planların departman – departman;  isim – isim hazırlanması
  • Olağanüstü bir karantina uygulaması durumunda 2 hafta veya 3 hafta tüm üretimin durdurulması sürecinde , karantina sonrası makinaların çalıştırılması kapsamında gündeme gelebilecek bakım ve müdahale planlarının çıkartılması.
  • Karantina kapsamında durdurulan üretim sürecinde çalışması gereken mekanizmalara uzaktan müdahale veya yerinde müdahale için nöbetçi personel listesinin oluşturulması.
  • Uluslararası sağlık ve geleceğe yönelik projeksiyonda karşımıza iki takvim çıkıyor haziran, eylül sonu bu iki takvim bazında şirketlerin finansal kaynak planlamasının bankaların gün sonu işlemi yaklaşımı ile gerçekleştirilmesi
  • Önce haziran sonu sonra eylül sonu olacak şekilde malzeme – ekipman – insan risk planlarının oluşturulması
  • Aile şirketlerinde 60 yaş üzeri ve kritik pozisyonda olanların sağlıklarına dikkat edilmesini sağlayacak şekilde planların yapılması

Değerli dostlar yukarıda özetlenen parametrelerin uygulanmasına gerek olmazsa bile hazırlıklı olmak her zaman bize yeni deneyimler kazandırması ile birlikte stresi iyi yönetmeyi de öğretir bize.

Bugün hep birlikte dikkatli olmak adına hepimizin kendimizden ve tüm bireylerden sorumlu olduğumuzun farkındayız. Bu gerçekten hareket ile yukarıdaki konularda sağduyulu ve küresel şirketlerde gerçekleştirilen risk planlarına dair deneyimli bir birey – takım olarak her zaman destek verebiliriz.

Sevgiyle ve huzurla huzurda, sağlıkla kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...