Güvenilir Şirketler ve Başarı-I

This post has already been read 1062 times!

Güven ve Güven ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Tüm dönemlerde geçer akçe ne olursa olsun güvenin his edilmesidir. Bireysel veya kurumsal olarak kendinizi güvende his ettiğinizde huzurlu olursunuz ve o huzurla verimli iş sonuçlarını elde edersiniz. Bugünlerde güven olgusuna, atmosferine ve güvenilir bireylere, takımlara, şirketlere ve organizasyonlara daha çok gereksinim duyuyoruz ve işte tam da bugünlerde bu konuda zihin jimnastiğini birlikte gerçekleştirelim istedik.

Özellikle kriz, belirsiz ortamlarında güvensizlik krizleri daha da derinleştirir, ne dersiniz? Kriz veya normal dönemlerde güven kaybolduktan sonra yeniden kazanmak oldukça zordur. Güvensizlik pahalıdır, güvenin ise maliyeti yüksek değil aksine her anlamda hesaplarınızı pozitif anlamda kabartır.

Güven konusunda hepimizin çeşitli varsayımları vardır. Bazılarımız neredeyse herkese güveniyoruz. Diğerleri az güvenir. Zaman zaman güven ihlali yaşıyoruz. Çoğumuz günlük faaliyetlerimizin bir parçası olarak güven ya da güvensizlik yaratmayı bilinçli olarak düşünmeyebiliriz. Günün sonunda huzur adına kendimizi güvende his etmek isteriz, durum bireysel de böyle ise kurumsalda, şirketlerde ve organizasyonlarda nasıl olabilir? organizasyonlar için güven nasıl tanımlanabilir?

Organizasyonel güveni, bir kurumun iletişim ve davranışlarındaki yetkin, açık olması, hedeflerini çalışanları ile paylaşması, davranışı ile ifadesi arasındaki yüksek tutarlılık olması… vb tanımlamak mümkündür.

Organizasyonel anlamda güvenin somut göstergesi ne olabilir? Diye sorabiliriz değil mi? Toplantılara zamanın da katılım, zamanında teslimat, gecikmeleri suistimal etmeden bidirmek, ödemeleri zamanın gerçekleştirmek, iş takibi, raporlama, zamandalık … vb olabilir mi?

Güven ve boyutları ???

Gerek organizasyonel, gerek bireysel olsun güven çok boyutludur. Ne demek bu şimdi? Diye sorabilirsiniz veya evet bizde bunu biliyoruz diye yorumda bulunabilirsiniz. Güvenin; davranışsal, bilişsel ve duygusal boyutları vardır. Güven, davranış ve eylemler olmak üzere davranışsal boyutu, inançlar, niyetler, motivasyonlar, beklentiler ve varsayımlar olmak üzere bilişsel boyutu ve duygu, hisler ve sezgileri kapsayan duygusal boyutu bulunmaktadır. Açıkçası, başkalarının davranışları güven düzeylerimizi ve başkalarını güvenilir olarak algılayıp algılamayacağımızı etkiler. Diyelim bir çalışma arkadaşımızı bir yalan içinde yakaladığımızda güvenimiz azalır. Gözlenen davranışlara dayanarak bilişsel ve duygusal seviyelerde tepki gösteririz. Benzer şekilde, kendi davranışlarımız başkaları tarafından bilişsel ve duygusal olarak yorumlanır.

Güven olgusu oragnizasyonları nasıl etkiler? Güven ve organizasyonel etkilişim arasında nasıl bir ilişki bulunmaktadır?

Gelecek durakta “Güven ve Organizasyonel Etkileşim” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...