HİTABET SANATI-III

This post has already been read 1711 times!

ANLAŞILABİLİR OLABİLMEK Mİ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Hitabet sanatı ile gelen anlaşılabilir konuşabilmek kapsamında başlattığımız yazı önceki duraklarında hitabet sanatı tadında konuşan bireylerinde dahi zaman zaman anlaşılabilir konuşma konusunda dar boğazlar yaşadıklarını, anlaşılabilir konuşabilmenin önündeki engellerden birisi olan korkular ve bariyerler ile ilgili özet bir paylaşım gerçekleştirdik. Bu durakta korkularımız ve bariyerler nasıl oluşur? sorusunu birlikte cevaplandırmaya çalışacağız.

İletişim ve anlaşılabilir konuşmanın önündeki en büyük engel ve oluşturulan bariyer konuşmaya nasıl başlanacağını bilemek veya konuşmayı ilk başlatan olmaktan çekinmek. Bu olguda dışarıya ürkek, çekingen hatta belki kendine güvensiz resmini verebilir. Sonuç resmine nasıl geliyoruz?

Düşünüyoruz, his ediyoruz, ona göre hareket ediyoruz ve sonuç oluşuyor. Zihinde tasarlayıp, his ile destekleyerek uyguladığımızda sonuç resmi ortaya çıkıyor. Korku zihnimizde veya gerçekte cereyan eden bir duruma verdiğimiz duygusal tepki. Korku da temelde iki davranış modeli vardır, kaçmak veya savaşmak.

Korku; istemediğiniz veya sizde endişeler yaratacak doğal durumlara verdiğiniz  duygusal tepkidir. Özellikle hiç tanımadığımız kişilerle konuşurken his edilen korku ile ilgili öncelikle ne kadar korkulduğunu bilmekte fayda var. Korku kökten yok edilemeyebilir, fakat azaltılabilir. Hangi durumlarda, kimlerle konuşurken korkuya kapılıyorsunuz? veya konuşmanıza bariyer oluşturuyorsunuz? ve korku derecenize kaç puan verirsiniz? Bu korkuyu aşmak için hani derler ya korkunun üzerine gitmek. Hiç tanımadığınız bir ortam da hiç tanımadığınız kişiye gidip belki de sinir bozucu bir şeyler sormaya ne dersiniz? Diyelim olabildiğince de sinir bozucu bir cevap aldınız. Veya daha akıllıca iyi bir soru sorup iyi bir cevap aldınız . Kendinizi nasıl his ettiniz?. Bunu farklı yerlerde farklı insanlarla yaptıkça neler kazanabilirsiniz. Örneğin bir ortamda bir gitar hocası ile tanıştım, hoca ile konuşabilmek, sohbet ortamı oluşturmak için hiç bir müzik aletini çalmadım, gitar çalmayı öğrenebilir miyim? diye sordum ve hocayla 45 dakika nasıl konuştuğumuzun farkına dahi varmadık. Hocanın öğrencisi geldiğinde hoca özel dersine girmek için izin aldı ve sohbet için teşekkür etti. Sizde buna benzer örnekleri test edebilirsiniz.

Gelecek durakta herkes tarafından anlaşılabilir konuşabilme menüsünde yer alan parametreler ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...