İnsanlara Ulaşmanın Sırları-V

This post has already been read 1306 times!

Amigdala ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

İnsanlara ulaşmanın sırları yazı dizimizin önceki duraklarında bu konuda yolculuk başlatılma gerekçesine, insanlara kolaylıkla ulaşan insanların elinde sihir bir değnek olup olmadığına, bu insanlarda şeytan tüyünün varlığına, insanlara ulaşabilmenin detaylarına, etkili ikna çevrimi tekniğine, insanlara ulaşabilmenin bilimsel penceresine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta Amigdalaya” yakından bakmaya ne dersiniz?

Beyninizin derinliklerinde küçük bir alan olan amigdala, sizin için bir tehdit algıladığında; (örneğin, eğer bir yabancı karanlık bir park yerinde size yaklaşırsa) harekete geçer. Bu tehdidin her zaman fiziksel olması gerekmez; stres yaratan, sonucu kavga ile biten kelimeler, finansal bir korku, hatta egoya bir meydan okuma bile onu harekete geçirebilir.

Beyninizin mantıksal kısmı olan ön korteksiniz, bir tehdit algıladığınız durumlarda

tetikte olmak ile birlikte, bu yüksek beyin bölgesi tehdidi analiz etmek istiyor ve bunun için her zaman vaktiniz yok. Vücudunuzun amigdala’ya güç vermesinin nedeni budur.  Bazen gerçekten korktuğunuzda, amigdala’nız anında yüksek beyninizi kapatarak ilkel içgüdülerinde hareket etmenize neden olur.

Bu süreci anlamak için, amigdalayı ocakta su dolu bir tencere olarak düşünün. Bu su kabını hafifçe ısıtın ve saatlerce hafifçe kaynatın. Ancak, ısıyı en yükseğe kadar çıkarttığınızda ve sonunda su kaynar. Benzer şekilde, amigdala’nız “kaynamaya” devam ettiği ve kaynamaya zorlanmadığı sürece, sizi duraklatmanıza, yansıtmanıza, seçenekleri değerlendirmenize ve akıllı seçimler yapmanıza izin veren üst beyninize erişmeye devam edebilirsiniz. Amigdala’nız kaynama noktasına ulaştığında, her şey bitti.

Eğer amigdala kaynama noktasına gelmeden önce müdahale edilirse kişinin yüksek beyni kontrolde kalabilir. Bunu ısıtırken suya tuz eklemek olarak düşünün.

Burada ifade edilen amigdalayı devreye almadan bireyin rahatlatılmasını sağlamak.

Ciddi tehlike veya tehlike olarak algılanan bir durumda ya kaç, ya don fazını yaşatan amigdalanın devreye girme sürecini yaşayan bir bireye nasıl yardımcı olunabilir? Bu fazda olan bireylere ne kadar yardım etmeye çalışırsanız çalışın mantıklı olamayacaksınız. Bu fazdaki en iyi uygulama duygularını anlamaya ve yansıtmaya çalışmak, ilk anda duygu kabul etmek ve hak vermek. Tehdit altında kendini his eden bu faz daki bireyler dokunulmaya isteklidirler. Bu insanların duygularını nasıl etkili bir şekilde yansıtacağınızı, daha yüksek düşünce süreçlerine yönlendireceğinizi ve amigdala kaçırma olaylarından kaçınılmasını uyguladıkça başarı oluruz. İlerleyen duraklarda bu kapsamda paylaşımlarda bulunacağız.

İşin sırrı kendi beyninizi kontrol altında nasıl tutacağınızı öğrenebilmenizdir.

Gelecek durakta insanlara ulaşabilmenin kuralları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...