Karar Verme Süreci- V

This post has already been read 1153 times!

Karar Verme Sürecini Kolaylaştıran Teknikler ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Karar verme süreci kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında karar verme sürecinin bireyler, organizasyonlar ve kuruluşlar açısından önemi, karar verme sürecinin dinamikleri, karar verme sürecinin kilometre taşlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Karar Verme Sürecini Kolaylaştıran Teknikler” odaklı beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz?

Karar verme şekli karar verilecek konuya göre değişiklik arz etse de konu ne olursa olsun karar verme sürecinin ortak noktaları bulunmaktadır. Karar verme sürecinde başarılı olmak adına aşağıda özetlenen tekniklerin, yaklaşımların dikkate alınmasında fayda var:

Detaylı, kapsayıcı ve de verilere dayalı analizin gerçekleştirilmesi. Bazı durumlarda aniden ve hızlıca karar vermek zorunda kalabiliyoruz. Karar verdiğimiz kaos, kriz, dar boğaz hali ortadan kalktığında, kriz durumunda verdiğimiz kararın bundan sonraki dar boğazlarda uygulanabilir olup olmadığı ve sürdürülebilir şekilde uygulanmasının çerçevesinin oluşturulması.

Analiz sürecinde olabildiğince teknik, hata analizi grafikleri, sebep – sonuç diyagramı, ileri istatistik teknikleri kullanmak oldukça yüksek kazanımları olduğunu da paylaşalım. Analiz fazında teknik araçların yanı sıra ilgililer ile konuşulması ve bizi yorsa dahi detaylı dinlemek ve de karşılıklı soru – cevaplı analizlerin yapılmasına odaklanmalıyız.

Analiz fazından sonra kararı uygulamaya almak adına ihtiyacımız olan kaynaklar, bilgi ile mevcut durumda sahip olduğumuz kaynaklar arasında mesafeyi net olarak anlamak ve bu farkı gidermeye dair planların oluşturulması fazı gelir.

Analiz, ihtiyaç duyulan kaynakların belirlenmesi ve bunların planlanmasından sonra uygulama fazına geçilir. Uygulama fazında zaman, sorumlu ve uygulama sonucunun gözden geçirilmesi aşamasına geliyoruz.

Karar verme sürecinde bir diğer fazda verdiğimiz kararları uygularken gerçekleştirilen iyileştirme çalışmalarını kayıt altına almak, aslında bu faz alınan kararların bireye ve kuruma getirdiği kazanımın değerlendirilmesidir. Karar verme süreci kapsamında uygulanan tekniklerin, yaklaşımların ve aşamaların verimliliğini, etkinliğini pozitif yönde etkileyen faktör sağlıklı iletişimin sağlanmasıdır.

Gelecek durakta “Bireysel Olarak Karar Verme Stili” ile yolculuğumuza devam edebilmek   dileğiyle ;

  Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

 Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...