Öz Denetim : Otokontrol -I

This post has already been read 1370 times!

Öz Denetimin Önemi

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Zaman zaman şu ifadeleri kullananlara yaşadıklarına tanık olmak ile birlikte aynı ifadeleri bizlerde kullanıyoruz. Hangi ifadelerdir bunlar? : hay Allah ya aslında bunu demek istemedim, istememiştim. Neden bu kadar sinirlendim anlamadım? Toplantıyı terk etmemem gerektiğinin sonradan farkına vardım. Her şey çok iyi giderken bir çuval incir nasıl böyle berbat oldu?… gibi gibi söylemleri ifade eder bulabiliyoruz kendimizi.

Tüm bu ve benzer ifadeleri kullanma gerekçesi kendimizi zamanında kontrol etmeyi atlamak, kontrol mekanizmamızı zamanında devreye almamızdan kaynaklanabilir. Öz denetimi elden bırakmanın binlerce gerekçesi olabilir, öz denetimi yüksek olan bireylerin, organizasyonların başarı şanslarının yüksek olduğunu aklımızın bir yerine park etmemizde fayda var. Öz denetim ve oto kontrolün yaşamımızı ne kadar kolaylaştırdığının zaten farkındayız ve bu olgu aklımızın bir yerinde özel bir park alanına sahip şeklinde yorumunuzu da duyar gibi olduk. Bu değerli yorumunuzun ardında yine de öz denetim, oto kontrol yeteneğini nasıl geliştirebiliriz? Sorusunu da eklediniz .

Öz denetimi sağlıklı, sürekli olarak gerçekleştirebilmek için her zaman olduğu gibi bu konuda da kendimizi gözden geçirmeliyiz. Çalışma ve özel yaşamımızda olaylara, bireylere, konulara, süreçlere yaklaşımı stilimizi ince eleklerden geçirerek değerlendirme sürecini tamamlayabiliriz. Bu bağlamda aşağıda özetlenen noktalara odaklanarak değerlendirme fazını başlatabiliriz.

  • Sıkıcı bir iş yaparken; sıkıcı olma halini ve stresi azaltmak için devreye neler alıyorsunuz?
  • Zor bir problemle karşılaştığınızda, çözüm konusunda alternatif geliştirme yeteneğiniz için kendinize 1 ila 10 arasında kaç puan verirsiniz?
  • Biri size baskı yaptığında görevinizi gerçekleştirme hızında nasıl bir değişim yaşarsınız? İşi bırakır mısınız? İşe devam etmenin tüm yollarını zorlar mısınız?
  • Faaliyet raporları vb dosya okumalarınızda odaklanma sorunu yaşadığınızda konsantrasyonunuzu artırmak için neler yaparsınız?
  • Bir karar verme gereği ile karşı karşıya kaldığınızda, genellikle hızlı ve kendiliğinden o anda karar mı veriyorsunuz? Veya karar vermek yerine, olası tüm alternatifleri mi değerlendiriyorsunuz?
  • Zor bir kararla karşı karşıya kaldığınızda, bütün gerçeklere ulaşabilmenize rağmen  karar vermeyi ertelemeyi mi tercih ediyorsunuz?

Bu ve benzeri soruları cevaplamadan önce, bu sorulara yol açan durumları net bir şekilde analiz etmekte fayda var. Ve bu sorulara yol açan durumların gerçekleşme periyotlarının da oldukça önemli olduğunu belirterek, tekrarlama periyodunu not ettikten sonra değerlendirme fazının başlatılması daha yararlı olacaktır.

Gelecek durakta “oto kontrol sürecinde zihinsel hilelere yakından” bakmaya ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...