Performans İyileştirme -I

This post has already been read 1287 times!

Performans mı?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Her dönemde olduğu gibi son 50 yıldır artan ivme ile toplum, iş dünyası, iş yeri, sosyal yaşam ve bireysel dinamikler önemli ölçüde değişiyor. Özellikle endüstri devrimler beraberinde müthiş değişimleri getirmektedir.

Pekiyi perfomans olgusu ne zaman daha önemli olmaya başladı ve iş dünyasının ajandasında artan önemle yerini almaya başladı? Tarım, zanaat döneminden kitle üretim modellerine geçiş ile performans kavramı gündemdekini yerini almaya başladı, niçin mi? Kitle üretim modellemesine odaklanan sanayi çağı, insanların büyük gruplar halinde çalışmaya ve büyük topluluklarda yaşamaya başlamasına neden oldu.

Sanayi büyük işgücü tarafından işletilen büyük ölçekli makineleri üretim arenasına getirdi. Endüstriyel iş yeri olgusu, iş tasarımını ve kalitesini vurgulamaya başladı. Performans kavramı tam da bu zamanda gündemdeki yerini almaya başladı ve fakat performans kavramı da evrimleşmeye başladı, nasıl mı?

Seri üretimden bilgi çağına geçiş ile performans kavramının evrimleşmesi ile birlikte genel hatları ile performsans kavramının amacına bakılmasında fayda var.

Bilindiği üzere seri üretim odaklı endüstri çağından bilgi çağına geçiş gerçekleşmeye başladı. Bilgi Çağında iş yeri bilgiye ve bilgiye değer katan insanlara odaklanmaya başladı. Endüstriyel makinelerin işlevselliğini arttırmak için otomatikleştirildiği gibi, yazılım, donanım ve internet inovasyonu yoluyla bilgileri otomatikleştirmek için çok şey yapıldı.

Bilgi Çağı, insanların değerlerini bütünleştirici ve bilgi kullanıcıları olarak kabul etmeyi artırdı. İlerici örgütlerin liderleri, insanları ve insanları ilgilendiren konuları tasarlar ve teşvik eder.

Performans kavramının amacı; işçilik standartlarının oluşturulması, iş tasarımı ve  verimliliğinin arttırılması; müşteri beklentilerini karşılayan kalite odaklı çalışmanın gerçekleştirilmesi.

Ford üretim sisteminin var olduğu endüstrinin ana amacı amaç verimlilikti. Yüzlerce çalışanı tek bir yerde koordine etmek, kontrol etmek, ürünün hakimiyetine ve iş başarısına yol açtı. Frederick Taylor, zaman ve hareket etütlerine dayanan, Taylorizm olarak da bilinen bilimsel yönetimde lider olan performans sistemini geliştiren lider olarak bilinir.  O dönemde birçok küçük şirket otomobil üretebilir, ancak montaj hattı ve yükseltilmiş işgücü ödeme ölçeğiyle yalnızca Henry Ford, sıradan insanlar tarafından uygun fiyatlı araçlar yaratabilirdi.

Daha büyük bir işgücünün kapasitesini en üst düzeye çıkarmak, önemli bir rekabet avantajıydı. Kalite Zaman geçtikçe, çalışanları koordine etmek ve kontrol etmek yeterli değildi. Rekabet avantajı şimdi ürün kalitesine ve ötesinde değer parametresine geçti ve değer, müşterilere zamanında, yenilikçi, hatasız ve uygun maliyetli ürünler sunma becerisi ile ölçülmüştür.

Dünyadaki tüm verimli makine kullanımı, kalite kontrolü ve bilgiye erişim bir organizasyonu öne çıkarmaya yetmez. İnsanlar yetenekleri, bilgileri, motivasyonları, değerleri ve hayalleriyle organizasyonları geliştirerek oragnizasyonlara rekabet avantajı sağlar.

Verimlilikten, kaliteye, kaliteden insanların değer oluşturmasına kadar olan tüm fazlarda farklı pencerelerden ve parametrelerle perfomans kavramı önemini korumuştur.

Gelecek durakta performans kavramının artan önemi ile yolculuğumuz sürdürebilmek dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...