Problem Çözme Teknikleri –I

This post has already been read 1027 times!

Problem Çözme Sürecinin Kilometre Taşları ….????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostlar;

Sosyal yaşamın her anında çözmek durumunda kaldığımız çeşitli problemler ile karşı karşıya kalmaktayız. Problemin oluşum anı ve ortamına göre anlık çözümler, uzun süreli, sürdürülebilir çözümler geliştirerek uygulamaya alırız.

Bu yolculuğumuzda yaratıcı, üretken çözümler ile aynı problemin tekrarlanmamasını sağlayacak problem çözme teknikleri kapsamında  proenlemlerin oluşmasını azaltmak ile birlikte yaratıcı çözümleri paylaşıma sunacağız.

Problem çözme sürecinde etkin yol alabilmek adına ;

Konuya sağ duyu ile yaklaşmak : Konuya sakin ve sağ duyulu yaklaşmak problem çözmenin ilk ve en önemli bileşenidir. Eylem ve enerji genellikle zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olabilirken, bu çaba yanlış yönlendirilmiş ise boşa harcanır. Zaman kısıtlamaları veya baskı altında olsa bile, herhangi bir konuya her zaman açık ve mantıklı bir şekilde yaklaşmak bize büyük kazanımlara sağlar

Problemi – sorunu anlamak : net olarak anlamadığımız konuyu nasıl çözebiliriz ki? Okul yıllarında hocalarımız problemi anlamak soruyu yüzde elli çözmenizi kolaylaştırır derlerdi değil mi?

Problemin – sorunun bileşenlerini analiz etmek : problemin bileşenleri nelerdir? Bir çözüm için hangi yönler hayati önem taşır? Bir problemi yaşamsal özelliklerine böldüğünüzde, herhangi bir sebep-sonuç ilişkisini analiz etmek.

Çözüm stratejisi geliştirmek : Sorunu iyi bir şekilde kavradıktan sonra çözüm stratejisi geliştirmesi fazı başlatılır. Bir problemle uğraşırken, belirli bir sonuç elde etmek isteriz. Sorunun neden olduğu parametreler göz önüne alındığında, söz konusu sonucu elde etmek için hangi adımların atılması gerektiğini düşünmeliyiz.

Çözüm stratejini uygulamaya almak; problemin doğasına göre bazı testlerden ve test sonuçlarına göre yeni çözümler uygulamaya alınır. Çözümlerin etkinliğinin gözden geçirilmesi de bu fazda dikkate alınır.

Problem çözme kapsamında izlenilmesi gereken kilometre taşlarının her bir fazında bilgi edinmeye odaklanmamız gerektiğini de hatırlatalım.

Gelecek durakta “Problem Çözme Sürecinde Yaratıcı Olabilmenin Sılrarı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...