Stratejik Planlama-VIII

This post has already been read 1359 times!

Stratejilerin Uygulanması ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Stratejik planlama kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında stratejik planlamanın tarihçesi, geldiği köklere, stratejik planlama sürecinin dinamiklerine, stratejik planlama ile gelen kazanımlara, etkin stratejik planlamanın parametrelerine, başarılı stratejik planlama sürecinde organizasyonun rolüne, vizyon ve misyon beyanı oluşturulmasına, strateji geliştirilmesine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta stratejilerin uygulanması  fazı ile ilgili beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

İyi bir stratejik plan geliştirmek kolay olmamakla birlikte, uygulama ve yaygınlaştırma fazı çok daha zordur. Stratejik planlamadan uygulamaya geçiş, planların uygulama başarısı için bir aşama oluşturma potansiyeline sahip olduğu veya daha tipik olarak çabaların yoldan saptığı bir noktadır.

Stratejik planlama sürecinin uygulama fazında başarılı olabilmek için :

  • Katılımcılığın yükseltilmesi
  • Oluşturulan planların uygulanması için izleme sisteminin oluşturulması ve buna uyumun teşvik edilmesi
  • Kurumsal organizasyonun  planların sağlıklı ve etkin olarak uygulamasın gerçekleştirilmesi için gerekli olan kaynakların, taleplerin belirlenmesi ve yönlendirilmesinin sağlanması.
  • Uygulama için sorumlular ve sorumluluklarının ilişkilendirilmesi ile birlikte gerekli atamaların gerçekleştirilmesi.
  • Her hedef ve eylem için belirli bireyler belirlenmeli ve sorumlu tutulmalıdır.
  • İletişim ve raporlama sistematiğinin oluşturulması .
  • Detaylı planlama uygulama planının hazırlanması.

Uygulama planlarından sonra belirlenen hedeflerin gerçekleşme durumunu gösteren çıktıların, sonuçların gözden geçirilmesi diğer bir değiş ile uygulama çerçevesi oluşturulur. İş sonuçlarının ölçülmesi, değerlendirilmesini kapsayan uygulama çerçevesinin etkin oluşturulması ve uygulamaya alınması için doğru sorular sorularak etkin sürdürülebilir göstergelerin netleştirilmesi ve bu göstergelerin gözden geçirilmesi  periyotlarının ve birincil, ikincil sorumlularının çerçevesinin çizilmesinde fayda var.

Organizasyonların stratejik planlama süreci analiz edildiğinde daha önce de paylaştığımız üzere hedeflerin belirlendiği ve fakat nasıl bir yol alınacağını gösteren stratejilerin belirtilmediği. Hedefler var, stratejiler var ve fakat uygulama planları mevcut değil. Bir diğer uç örnek hedeflerden, eylemlere ve bütçe fazına kadar her şey yapılmış ve fakat yine kağıt çalışması olmuş, niçin mi? Gözden geçirme sistematiği yok veya sürekliliği mevcut değil.

Gözden geçirme ölçüm metrikleri, gözden geçirme sonuçları ve ilerleme raporları ve de bu raporlara göre sürekli iyileştirme sürecini çalıştıranlar stratejik planlama sürecinin olabildiğince verimli olarak gerçekleştirdiği ifade edilebilir.

Gelecek durakta stratejik planlama sürecinde bütçe ile kontrol fazına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...