Stratejik Yönetim -II

This post has already been read 1543 times!

Yönetimin Rolü ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Stratejik yönetim yazı dizisinin bir önceki durağında stratejik yönetimin önemi, yönetimin fonksiyonlarından planlama olgusuna dair özet bir paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta yönetimin diğer fonksiyonlarına yakından bakmaya ne dersiniz?

Yönetimin diğer fonksiyonları :

Organizasyon oluşturmak: organizasyon şemasının oluşturulması. Organizasyon için gerçekleştirilecek işler iyi tanımlanmalı ve şekillendirilmeli. Verimli organizasyon adına hedef, stratejilerin netleştirilmesi gereklidir. Organizasyon; kadroların oluşturulmasını kapsamaktadır.

Kadrolama: bireysel, organizasyonel ve sosyal amaçlara katkıda bulunmak amacıyla insanların işe alımı, geliştirme, tazminat, entegrasyon ve yedekleme planlarını yapmak, yönetmek ve kontrol etmektir.

Bu nedenle, etkin bir organizasyon ekibi oluşturmak, planlama ve insan kaynaklarının kontrolünü gerektirir. Bu süreç, iş analizi, insan kaynakları planlaması, işe alım, seçme, işe yerleştirme, oryantasyon, eğitim, yürütme, geliştirme, rotasyon, ücret ve maaş idaresi, liderlik, takım çalışması, motivasyon, şikayet prosedürü, disiplin prosedürü vb. Gibi işlevlerin yerine getirilmesini gerektirir.

Yönlendirme ve Koordinasyon : Planlama ve organizasyon fazı tamamladıktan sonra sıra mantıksal fonksiyon planın uygulanmasıdır. Yönetimin herhangi bir seviyedeki önemli işlevi, insanları yönlendirmektir. Yönlendirme işlevi insanları motive etmek, komuta etmek, yönlendirmek ve harekete geçirmeyi içerir. Çalışanların örgütsel hedeflere ulaşma konusundaki istekli ve etkili işbirlikleri, yönlendirme yoluyla mümkündür.

İnsanların maksimum potansiyeline dokunmak, motivasyon ve emir ile mümkündür. Dolayısıyla, yönlendirme çalışanın katkısını sağlamada önemli bir yönetsel işlevdir. Koordinasyon, örgütsel hedeflere başarılı bir şekilde ulaşılmasını sağlamak için çaba harmanlama görevini ele almaktadır.

Kontrol: Çeşitli aktiviteleri planladıktan, organize ettikten, işe yerleştirdikten ve yönlendirdikten sonra, aktivitenin yapılıp yapılmadığını bilmek için performans doğrulanmalıdır. planlar ve hedeflerle teyit edilerek yapılır. Kontrol, fiili performansın planlarla kontrol edilmesini, doğrulanmasını ve karşılaştırılmasını, varsa sapmaların tanımlanmasını ve tespit edilen sapmaların düzeltilmesini de içerir. Böylelikle eylemler ve işlemler kontrol yoluyla önceden belirlenmiş plan ve standartlara uyarlanmaktadır.

Kontrolün amacı; insan, malzeme, finans ve makineler gibi tüm kaynaklara odaklanarak bir kuruluşun etkin çalışmasını sağlamak  Mali kontrol, bir dizi araçla, mali tabloların oran analizi ve bütçelerle yorumlanmasıyla sağlanır.

Yöneticiler, ister bir pazarlama departmanı, ister finans departmanı, ister üretim / operasyon departmanı, isterse bir bütün olarak şirket, bir hükümet veya sosyal bir kuruluş olsunlar, bütünleştirici ve entegre planlar oluşturulmalıdır.

Gelecek durakta stratejinin detaylı tanımı ile stratejik yönetim yolculuğunu sürdürebilmek  dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...