Uluslararası Ticaret-I

This post has already been read 1797 times!

Niçin Uluslararası Ticaret?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Tüm dönemlerde uluslararası pazarlara açılım oldukça önemlidir. Dalgalı ve kırılgan ekonomilerde ticareti sınırlar ötesine taşımak, çoklu ülkelerde yaygınlaşmak daha da önemli olmaktadır. Bu yazı dizimizde uluslararası ticareti olabildiğince uygulamalı ve tüm yönleri ile paylaşmaya çalışacağız.

Dünya çıktısı perspektifinde bakıldığında uluslararası ticaretin iç pazarlardan daha hızlı büyüdüğü görülmektedir. Gerçekten de, yabancı ticareti yerli şirketlerden daha hızlı büyüyen birçok Türk firma var.

Şirketlerin uluslararası pazarlara açılma gerekçesi :

  • Rekabet : Firmanın – yerel, ulusal veya yabancı – şimdi karşılaştığı rekabet, birçok durumda küreseldir, yani, yerli firmalardan gelen rekabetin yanı sıra yabancı firmalar ve ithalatçılar tarafından üretilen ürünlerle rekabet etmek zorundadır. Serbestleşme nedeniyle, bir firma küresel teknoloji, malzeme, insan kaynakları kaynakları vb. Kullanarak rekabetçiliğini ve iş kapsamını iyileştirme konusunda zorlu bir fırsata sahiptir.
    • Küreselleşme : operasyonları optimize etmek ve rekabeti artırmak için operasyon yönetiminin küreselleşmesini kolaylaştırmaktadır. Global değer zinciri yönetimi gerçekten de başarının kilit bir faktörüdür.
    • Serbest Pazar şartları : Evrensel serbestleşme ve sonuçta ortaya çıkan küresel pazar fırsatları, işletmeyi pekiştirmek ve genişletmek için firmalar tarafından yararlanılmaktadır. Evde artan rekabet yurtdışında birçok şirketi zorluyor. Artan sayıda şirketin küresel yönelimi misyon açıklamalarından ve kurumsal stratejilerinden açıkça görülmektedir.

Özetle iş dünyası, rekabet ortamında, oryantasyonunda, içeriğinde ve stratejik amacında giderek daha fazla uluslararası veya küresel hale geliyor.

Küresel Ticaretin Dağıtımına bakıldığında; ticaretin büyük bir kısmı gelişmiş ülkeler arasında gerçekleşmektedir.

İhracatın büyük kısmı Almanya, ABD, Çin ve Japonya olmak üzere, mal ticaretindeki küresel ticaretin yüzde 30’unu bu ülkeler oluşturuyor. Dünya ihracatının yarısından fazlası sadece dokuz ülke tarafından gerçekleştirilmektedir.

15 ülke toplam ihracatın üçte ikisine katkıda bulunmaktadır. 50 ülke toplam ihracatın yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştiriyor Uzun zamandır ihracatın değeri bakımından ilk sırada ABD, sırasıyla Almanya ve Japonya ikinci ve üçüncü sırada, ardından Fransa, İngiltere ve İtalya bu sırada yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri, ardından Almanya ve Japonya tarafından en büyük ithalatçı olmuştur. İlk 20 ihracatçı listesinde çok sayıda gelişmekte olan ülke var.

Dünya ticaretine yön veren aktör ülkeler ve şirketler arasında yer almak için neler yapabiliriz?

 

Gelecek durakta uluslararası ticaret perspektifinde ticaret anlayışına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...