Yüksek Performanslı Takımların Yönetimi-II

This post has already been read 946 times!

Yüksek Performanslı Takımların Yönetiminde Rol Model Olma Faktörü ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yalnız başına başarı gelmediğini çok iyi ifade eden takım olgusunun gittikçe önem kazanması ile birlikte başlattığımız yüksek performanslı takımların yönetimi ile ilgili paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında yüksek performanslı takımların etkin yönetiminde sıra dışı önemi olan psikolojik kontrat kavramı ile özet giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Yüksek Performanslı Takımların Yönetiminde Rol Model Olma Faktörü” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

İnsanları etkilemenin ve işyerinde performansı artırmanın en başarılı yollarından biri, her yöneticinin bir rol model olabilme zihniyetini benimsemesidir. Yakın zamanda okuduğum çok değerli bir filozofun oldukça mistik bir kitabında  ‘İnsanlar gördüklerini yapıyor’. ifadesi rol modeli mükemmel şekilde açıklamaya yeterli. Niçin mi? yeğenlerinizi, çocuklarınızı düşünün, hayal edin, bir an için gözlerinizi kapatın ve onları zihninizde canlandırın. Çocuklar ebeveynlerinin, çevrelerinde yer alan büyüklerinin davranışlarını, eylemlerini ve tutumlarını taklit ediyorlar değil mi? o zaman, çalışanlar da yöneticilerine ve liderlerine bakarlar. İşyerinde, hayatta olduğu gibi, olumlu ve olumsuz rol modelleri buluyoruz. İnsanlar insanları kopyalar! Olumsuz kopyalama örnekleri; kötü dilin kullanılması ve kıyafet kurallarına uyulmamasıdır. Pozitif kopyalama örnekleri; sözlerini tartarak konuşmak, kıyafet kurallarına anlamlı şekilde uyum. Bu örneklerin net göstergesi, altı ay içinde takıma ilk katıldıklarında belirli bir şekilde giyinip konuşan birisinin, dilini ve elbisesini, diğer takım üyelerinin veya liderin diliyle eşleşecek şekilde uyarladığını görebiliyoruz.  

Rol model belirleme sürecinin kilometre taşları;

İş yerinde rol modelleri belirlemek ve onların duruşu, bilgisini diğer bireylere transfer edebilmesi için insanlara rol modellerinin kim olduğunu, niçin rol model olduğunu net tanımlarda açıklamalarını talep ederek bu süreci başlatıyoruz.

Rol model olabilecek bireylere de ; Kendinizi en son ne zaman bir rol model olarak düşündünüz? Takım arkadaşlarınız, size nasıl düşünmelerini, hissetmelerini ve arkadaşlarınızın performanslarını etkilemek istiyorsunuz? Vb sorular sorularak süreci devam ettiriyoruz.

Rol modeller belirlendikten sonra; onlara model olarak nasıl rol alacağı ve yüksek performansı etkinleştirmek için çalışanlarını nasıl etkileyecekleri gelişim programları sunulur.

Rol model olabilme sürecinin kritik faktörlerinden birisi rol model olabilme özelliklerini net anlaşılmasıdır. Diğer bir değiş ile kimler pozitif anlamda rol model olarak kabul edilir? Sorusuna detaylı cevap bulunmalıdır.

Gelecek durakta “Rol Model Olabilme Özellikleri “ ile  yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...