Yüksek Performanslı Takımların Yönetimi-III

This post has already been read 902 times!

Rol Model Olabilmenin Özellikleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yalnız başına başarı gelmediğini çok iyi ifade eden takım olgusunun gittikçe önem kazanması ile birlikte başlattığımız “Yüksek Performanslı Takımların Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında yüksek performanslı takımların etkin yönetiminde sıra dışı önemi olan psikolojik kontrat kavramı, yüksek performanslı takımların yönetiminde rol model olma faktörüne dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Rol Model Olabilmenin Özellikleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Sektörü, iş işlevi, statüsü ne olursa olsun, rol model olabilmenin karakteristik özellikleri;

Tutarlılık,

şefkatli – merhametli bir doğaya sahip olmak

Özgünlük; samimi ve gerçek bir kişi

İyi bir iletişimci,

Sonuç odaklı

Başkalarına yardım etme

Birlikte yol aldığı arkadaşlarını geliştirme arzusu

Rol model olabilmenin faktörleri bize iyi bir insan olmanın özelliklerini sunmaktadır, diye yorumlayabiliriz, evet konusunda bilgili, deneyimli iyi bir insan olabilmek

Yukarıda paylaşılan özelliklerden “tutarlılık” özelliği neredeyse tüm özelliklerin nüvesini oluşturmaktadır, niçin bu kadar önemlidir? Tutarlılık faktörünün detayına bakarak cevabını birlikte verelim.

Tutarlılık; hangi durumda olursa olsun uçlara taşınmayan, davranış modeli tahmin edilen, her durumda kendisinden güvenli bir şekilde yardım istenebilen kişi şeklinde tanımlamak mümkün, olumsuz sürprizler ile çevresindeki arkadaşları şaşırtmayan. Tutarlılık özelliği somut göstergelerinden birisi; çalışanların kendilerini güvende his etmeliridir. Çalışanlar “Ahmet bey’in şu, şu durumlarda nasıl hareket edeceğini çok iyi biliyoruz” şeklindeki ifade aslında tutarlılığı iyi ifade etmektedir.

Tutarlılık özelliğinden sonra derinliği ve etkisi olan “şefkatli – merhametli bir doğaya sahip olmak“ faktörünün ilişkili olduğu duygusal zekaya bakalım. Duygusal zekası yüksek bireyler; önce kendilerinin sonra da çevrelerindeki insanların farkında olan ve bu farkındalığı pozitif anlamda artıran kişilerdir, duygusal zekası gelişmiş bireyler rol model olarak kolaylıkla kabul edilmektedir.

Duygusal zekası yüksek olan bireyler ; kendi duygularını ve başkalarının duygularını tanıyan, kendisini, diğer insanları motive edebilen, ilişkilerini iyi yönetme kapasitesine sahip olan insanlardır.

Gelecek durakta “Bugünün Ve Geleceğin Yöneticileri “ ile  yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...