İş Mükemmeliği Modeli -I

This post has already been read 1432 times!

EFQM- Avrupa İş Mükemmeliği Modeli ile gelenler ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İş Mükemmeliği modelleri olan EFQM- Avrupa İş Mükemmeliği Modeli- Kalite Ödülü, Amerika Kalite Ödül Kriterleri – Mükemmellik İş Modeli olan Malcolm Baldrige, Tüsiad- Kalder Ödül kriterleri ile hem Arçelikte bu konuda yapılan çalışmalardan, hemde Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans tezi hazırlarken 1991 yılın da tanıştım. Bu tanışma derinlemesine okumalar, modellerin analiz edilmesi, karşılaştırılması ve bulunduğumuz şirkette bu konuda yapılan uygulamalara entegre edilmesi süreci ile başladı, daha sonraki yıllarda da devam etti ve devam ediyor.

2019 -2021 döneminde Sürekli İyileştirme kapsamında başlattığımız ve devam edeceğimiz eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde EFQM modelini uygulamalı olarak sürekli iyileştirme sürecine entegre ederek yolculuğumuzu sürdürüyoruz. Her zaman olduğu gibi bizde bu kapsamda da yazılı paylaşım yapılmasına karar verdik.

Hangi iş mükemmelliği modeli olursa olsun modelin olmazsa olmazı özdeğerlendirme olgusuna özellikle dikkat çekmektedir. İşte bu gerekçeden dolayı bizde bu durakta özdeğerlendirme faktörünü paylaşmaya çalışacağız.

Özdeğerlendirme fazı niçin iş mükemmeliği modelinin ana girdisi olarak ifadelendirilmektedir? Özdeğerlendirme fazı niçin çok önemlidir? Özdeğerlendirme faktörünün şirketlere kazanımları nelerdir? Bu ve benzer sorular ile özdeğerlendirme olgusunun niçin önemli olduğunu anlamış oluyoruz, değil mi?

Yapıcı şekilde kendi öz değerlendirmesini gerçekleştirebilen şirketler mükemmelik iş modelini başarılı şekilde uygulaması ile birlikte tüm iş süreçlerinde geliştirme odaklı olarak iş süreçlerini yönetebilir. Özdeğerlendirme sürecini tamamlayan veya bu sürece başlayan şirketlerin bazılarında bu sürecin yapıcı olmaktan çok yıkıcı ve suçlayıcı olduğunu görebiliyoruz.  Yukarıda özdeğerlendirme kapsamında birkaç soru sorduk, bu soruların cevaplarını aslında özdeğerlendirme sürecinin tanımında bulabiliriz.

Öz değerlendirme süreci, ihtiyaçları hızlı, sistematik ve katılımcı bir şekilde belirleyerek kuruluşun iş süreçlerinin iyileştirmek, geliştirmek adına ihtiyaçların belirlenmesi ile birlikte iş mükemmeliği modelini uygulamaya hazırlıklı olma sürecini desteklemektedir. Öz-değerlendirme, neyin geliştirileceğini, insanların kabul ettikleri ya da aynı fikirde olmadıklarını ve insanların zaten taahhüt ettiklerini çabucak gösterir. Bu temelde gerçek iyileştirme- geliştirme projesinin planlanmasıdır.

Öz değerlendirme, kalite ödülleri modelinin uygulanmasında, bir kalite yönetim sisteminin kurulmasında, Altı Sigma geliştirme modelinin uygulanmasında, kıyaslama programının başlatılmasında iyi bir ilk adımdır. Öz değerlendirme, değişim yönetimi becerilerini test etmek, bir geliştirme projesinin ilerlemesini izlemek ve bir projenin çıktılarını ve sürdürülebilirliğini ölçmek için de kullanılabilir.

Gelecek durakta  özdeğerlendirme sürecinin detayları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

  Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...