Öğrenen Organizasyonlar-V

This post has already been read 1042 times!

Öğrenen Organizasyonlarda Kültür Oluşumu ve Liderlik???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Öğrenen organizasyonlar” odaklı başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında öğrenen organizasyonların tanımı, özellikleri ve öğrenen organizasyonlara dönüşüm gerekleri, öğrenen organizasyonların yapı taşları, öğrenme ve performans uzmanlarına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta  “Öğrenen Organizasyonlarda Kültür Oluşumu ve Liderlik  “ ile ilgili zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tüm olgularda olduğu gibi öğrenen organizasyonlarda da gerekli kültürün oluşması ve bu kültürü sürdürülebilir kılacak liderlere ihtiyaç vardır. İsterseniz öğrenen organizasyonlarda kültürün oluşumunda katalizör rolüde olan liderlerlere niçin ihtiyaç duyulduğuna bakalım. Öğrenme kültürünü yönetme yeteneğine sahip olanlar ve hatta bunu taahüt edenler bu süreçte oldukça kritik faktör olarak karşımıza çıkmaktadır, işte bu kritik faktörü de sağlayabilenler liderlerdir.  

Hangi kültür olursa olsun kültürleri etkileyenler liderlerdir. Her lider, kendine özgü değerleri, geleceğe yönelik vizyonu, kişiliği, becerileri, davranışları ve kör noktaları ile bir organizasyona katılır. Her liderin kendi işini yapmasına izin verirsek, yaşam boyu öğrenmeyi, hataları, dürüstlüğü ve geri bildirime ve öğrenmeye açıklığı teşvik eden birleşik bir kültür yaratmamız pek olası değildir. Öğrenen organizasyonun ve onu destekleyen liderlik değer ve davranışlarının, sistemde yerleşik olarak devam eden geri bildirim ve öğrenme döngüleri ile tanımlanması, geliştirilmesi ve izlenmesi önemlidir.

Öğrenen organizayon kültürünün oluşumunda liderlerin sorumlulukları :

Kuruluşdaki, organizasyondaki fırsatları belirlemek

Kuruluşun var oluş amacını anlamlı, ilham verici, insanların merkezde olacak şekilde öğrenme ile ilişkisini netleştirmek

Örgütsel değerleri, davranışları açıkça tanımlamak ve öğrenme kültürünün yönlendiricisi olmak

Kuruluşun liderlik markasını net olarak tanımlamak ve öğrenme kültürü ile ilişkilendirmek ile birlikte gereken liderlik davranışlarını sergilemek.

Öğrenme konusundaki inançları, paradigmaları ve zihinsel modelleri araştırmak ve bunlara meydan okumak için liderlik oturumları düzenlemek.

Toplantılarda, etkinliklerde ve iletişim kanalları aracılığıyla yeni inançları pekiştirmek.  Örgütsel değerleri nasıl yaşadıklarına dair algıları değerlendirmek için yapıcı çoklu değerlendirici geri bildirim sürecine katılmak.

İnsanların başarısız olmasına ve hatalarından ders almasına izin verilen ortamları oluşturmak.

Liderler, yukarıdaki sorumlulukları hangi yetenekler ve araçlar ile yerine getirebilirler?

Gelecek durakta “Öğrenen Organizasyonlar ve Liderlik Yetenekleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...