BÜTÇE YÖNETİMİ-II

This post has already been read 2014 times!

BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECİ

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Bütçe yönetimi konulu paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında bütçe kavramına ve bütçe hazırlamanın önemine değindik. Bu durakta bütçe Yönetim sürecini biraz daha detaylandırmaya çalışacağız. Bütçe yönetimi için özellikle bu dönemde iyi tahminler, farklı senaryolar oluşturmak ve sürekli periyodik gözden geçirmelerin yapılmasında fayda var.

Bu arada tüm kavramlarda olduğu gibi bütçe kavramı da oldukça dinamikleşti, yürüyen bütçe sistemi adı altında sürekli bir yıllık bütçe oluşturmak, diğer bir değişle sürekli bir ya, üç ay veya 6 ay ekleyerek bir yıllık bütçe oluşturmak. Belirli periyotlarda gözden geçirmelerden sonra tekrar bir yıllık bütçe oluşturmak.

Bütçe planlama, uygulama ve kontrol sadece satış gelirleri ve giderleri tahmin etmek değildir. Şirketin gelişmesini, gider kalemlerinde nasıl bir verimlilik  sağlanması gerektiği, satışların artırılması için farklı neler yapılması ile ilgili bilgilerinde oluştuğu platformdur bütçe çalışmaları.

Bütçe planlama fazında tahminlere bakılması ve senaryolar oluşturulması gerekliliğinden söz ettik. Sizde biliyorsunuz ki yeni bir hedef, planlama çalışması yapılırken bir önceki dönem gözden geçirilir. Bir önceki dönem bütçe hedefinden sapma gelirler ve giderler anlamında genel olarak ve her bir kalem bazında ne kadar olduğu ve gerekçesi detaylı analiz edilir. Gelecek dönem için maksimum, ortalama ve minimum gelir ve gerekçeleri ile birlikte gider kalemlerinin maksimum, ortalama ve minimum seviyeleri ile ilgili detaylı analizler, araştırmalar, tahminler ve senaryo çalışmaları tamamlanır. Yıllık tahminlerden üç aylıklara ve üç aylıklardan aylık detaylara geçiş yapılır.

İşletme genel ,Yönetim ve operasyonel giderlerin yanısıra şirket hedef ve stratejilerine göre varsa yatırım ile ilgili bütçelerde dikkate alınır.

Bütçe hazırlama sürecinde tüm departmanların kendi bütçelerinin taslağını oluşturmalarını sağlamak verimli bir yol almayı sağlar ve hatta bütçeye uygunluk performans kriteri olarak da verilebilir.

Gelir bütçesini oluşturan satış bütçesi genelden detaya doğru oluşturulur. Satış gelirleri için gerçekleştirilecek genel ve özel aktivitelerin karşılığı olan giderler ve gider dönemleri bütçe hazırlamanın dinamosunu oluşturmaktadır.

Sevgiyle, huzurla huzurda kalın

 

 

AyselEvran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ;www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...