SÜREKLİ İYİLEŞTİRME YOLCULUĞU – I

This post has already been read 1835 times!

KİM İÇİN? NE ZAMAN? NEDEN SÜREKLİ İYİLEŞTİRME

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Profesyonel iş yaşamımın ilk anlarından itibaren en çok duyduğum, odaklanma durumunda kaldığım ve sonrasında felsefem haline gelen kavram, sistem, düşünce sistematiği sürekli iyileştirme menüsü – süreci oldu. “Sürekli iyileştirme”’yi bir konu, kavram olarak ifade etmenin  yeterli olmadığını, sürekli iyileştirmenin bir menü- süreç hem de en zengin menü ve de üzerinde çalışması düşünülmesi gereken bir süreç olduğunu kabul etmenin doğru olabileceğini algılıyorum. Sizlerin sürekli iyileştirmeye dair düşünceleriniz nelerdir?  Sürekli iyileştirme nedir? Sürekli iyileştirme niçin önemlidir? Benim – bizim için sürekli iyileştirme niçin önemlidir? … sorularına cevap bulmaya çalışarak ilerletelim bu yolcuğu.

Sürekli iyileştirme sürecinin ne kadar önemli olduğu sorusuna cevap bularak başlayalım. Sürekli iyileştirme kavramını ingilizce olarak 2005 yılında google da taradığımda yaklaşık 5 milyon sonuç çıktığını arşivimde buldum. Bugün bu yazıyı yazarken yine ingilizce olarak tarama yapayım dedim, 18 milyon sonuç gösteriyor google’ da. 13 yılda bu menü kapsamında neredeyse 3.6 kat daha fazla çalışma yapılmış. Aynı taramayı bugün Türkçe yaptığımda karşıma yaklaşık 7 milyon sonuç çıkıyor. Rakamlar ile bu alanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz.

Bu arada 2005 yılında bir kaç şirkette yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde sürekli iyileştirme konusunda atölye çalışmaları yaparken tüm dünya da nasıl ele alındığını anlayabilmek adına tarama yapılmıştı. Bugünde birden bire bu nereden nereye gelindiğini merak ve de bende oluşan felsefenin önemini vurgulamak adına tarama yapıldı.

Arçelik’li yıllarda sürekli iyileştirme ile ilgili eğitimler aldığımızda, iç eğitmen olarak bizde bu eğitimleri verdiğimizde ve eğitim sonrasında da tüm iş süreçlerini sürekli iyileştirme felsefesi ile tanımlamak, tasarlamak adına çalışmalar yaptığımızda bir şeyin daha farkına varmıştık. Farkına vardığımız gerçeklik :  Sürekli iyileştirmenin; kaizen, yalın yönetim, değer zinciri akışı, yalın tedarik zinciri yönetimi, 6S, altı sigma, toplam üretken bakım, kanban… vb araçların şemsiyesi olduğu gerçekliği idi.

Sürekli iyileştirme sürecinin detaylandırılması dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...