Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri yönetimi-III

This post has already been read 892 times!

Tedarik Zinciri Risklerinin Analizi-???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik sürecinde risk odaklı yaklaşımın önemi, kazanımı, gerekliliği ve faaliyet tabanlı risk yönetimine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Tedarik zinciri risklerinin analizi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zinciri risklerini detaylı, kapsayıcı şekilde analiz etmenin bir kaç yolu vardır. Bizim tercih ettiğimiz ve uyguladığımız yaklaşım, iç riskler ile dış riskler arasında ayrımı yapabilmek ve kategorize edebilmektir.

İç riskler,

Tedarik zinciri içindeki planlama, kontrol, koordinasyonun zayıflığından, örneğin yanlış talep tahminleri, makine arızaları, belirsiz verimler ve tedarikçi iflası vb durumlardan kaynaklanan riskler.

Dış riskler,

Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar,

Döviz kuru ve faiz oranları,

Doğal afetler,

Savaş ve terörizm gibi

Tedarik zinciri üyelerinin kontrolü dışındaki olaylardan kaynaklanan riskler.

Riskleri iç ve  dış olarak gruplandırmak şirketlere ne sağlayabilir? İç ve dış riskler arasında ayrım yapmak, firmaları farklı risk türlerine uygun risklerden kaçınma ve risk azaltma stratejileri uygulamalarına yönlendirmeyi sağlar.

Riskleri iç ve dış kaynaklı olarak gruplandıktan sonra her bir gruptaki riskin türünün tanımlanmasına sıra gelir.

Risk türleri : 

Normal ticari riskler, arz ve talep ile maliyetler ve fiyatlardaki belirsizlikler de dahil olmak üzere, orta-yüksek sıklıkta meydana gelen belirsizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Kesinti riskleri, tedarik zincirinin normal işlevini bozabilecek ve iş süreksizliğine yol açabilecek nispeten düşük olasılıklı olumsuz olaylardan kaynaklanmaktadır;

örnekler arasında deprem, yangın, sel, salgın hastalıklar vb doğal veya insan kaynaklı felaketler ve diğer öngörülemeyen olaylar sayılabilir.

Tanımlanan risk türlerine göre, risk azaltma stratejileri geliştirme hedefi farklı olacaktır. Normal iş risklerinin tekrarlayan doğası nedeniyle, günlük olarak ele alınmalıdır.

Bununla birlikte, kesintiler arada bir meydana gelir ve organizasyonlar aksaklıklara hızla uyum sağlama ve bunların üstesinden gelme yeteneğini geliştirmelidir; diğer bir deyişle, bir tedarik zinciri değişen ortamlara cevap vermek için esneklik geliştirmelidir.

Risk analizi çerçevesinde risk sınıfları, türleri belirlendikten sonra risk değerleme fazına geçiş yapılır 

 Gelecek durakta “Risk Değerleme “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...