Kurumsal Değerlendirme -II

This post has already been read 816 times!

Değerlendirme Sürecinin Çerçevesinin Oluşturulması??
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları;

Kurumsal değerlendirme kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında değerlendirme sürecinin yönetimi ve değerlendirme sürecinin mimarisi ile özet giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “ Değerlendirme Sürecinin Çerçevesinin Oluşturulması” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Organizasyonel değerlendirme sürecinin çerçevesini oluşturulmasının temelini odaklanılacak konular, parametreler ve değerlendirme soruları belirlemektedir. Değerlendirme sürecinin kilit konuları; organizayonel verimlilik, kapasite, motivasyon çevre. Bu konuların değerlendirilmesi adına sorulacak sorulara örnek verecek olursak; Kuruluş kaynaklarının verimli kullanılmasını ölçen metrikler nelerdir? Kuruluş finansal olarak ne ölçüde sürdürülebilir? Organizasyon sosyo kültürel çevreden nasıl etkileniyor?

Organizasyon mevcut durumda ve gelecekte 5 yıl ekonomik durumdan nasıl etkilenmektedir?

Soruların oluşturulması zor bir konu değil, soru listesinin özünün netleştirilmesinde zor olan taraf, kurumsal değerlendirme çalışmaları gerçekleştirdiğimiz şirketlerde, organizasyonlarda kapasite kullanım başarısını öğrenmeye odaklanma gerekçemizin defalarca sorulmasıdır. Kapasite kullanımı niçin oldukça kritik bir faktördür?

Kapasite kullanım oranı; organizasyonun bir çok perspektifden yetenek ve yeterliliğini ifade eden bir mekanizmadır.

Kapasitenin, performansla ilişkisi açısından anlaşılması gerekir. Kapasite kullanımı ile makinaların, ekipmanın , üretim hattının yanı sıra çalışanların, fiziksel alanların vb faktörlerin, kaynakların kullanım seviyeleri değerlendirilmektedir. Kapasite kullanım oranının değerlendirilmesinden sonra hem kapasiteyi hem de genel anlamda şirketin iş sonuçlarını etkileyen bir diğer faktör motivasyonun kendisidir.

Kurumsal değerlendirme çerçevesi oluşturulurken zorlanılan değerlendirilirken detaylı ve dikkatli çalışılması gereken konulardan birisi motivasyon parametresinin değerlendirilmesi ve sonuçta notlandırılmasıdır. Sizin bu konuda düşünceniz ve yorumunuz nedir?

Motivasyonu değerlendirmek son derece zordur çünkü bireyler karmaşıktır.

Çalışanların faaliyet gösterdikleri, çalıştıkları organizasyonlar hakkındaki tutumlarını anlamak için nitel yaklaşımlar kullanmak yararlı olabilir.

Çalışanlardan kuruluş hakkındaki izlenimlerini sormak genellikle motivasyonun özünü yakalar. “Şimdiye kadar çalıştığım en iyi yer” veya “Alanımızın lideriyiz” , “genel anlamda bu şirkette çalışmaktan memnunum , fakat departman yöneticimizin yönetim tarzının etkilerini analiz etmenizde fayda var….. vb yorumlar motivasyon adına anlamlı ve üzerinde çalışılacak faktörler konusunda iyi bir malzemeyi sunabilir bizlere

Gelecek durakta “Kurumsal Değerlendirme Yöntemi”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...