Tüm Zamanlarda Mecazi Anlatım- I

This post has already been read 1324 times!

Metaforun Gücü???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

En son dinlediğiniz kişinin anlattıklarında aklınızda ne kaldı? Veya siz en son bir konuşma yaparken hangi söyleminiz ile akılda kaldınız? Cevap; verilen örnekler ve örneklerde kullanılan mecazi anlatım, metaforların olduğudur, değil mi?

Metaforlardan niçin yararlanırız? Metaforların kazanımları neler olabilir?

Metaforlar; algılarımızı şekillendirirler ve tutumlarımızı ve davranışlarımızı etkileyebilirler. Metaforun kendisi aslında bir düşünme şekli ve bir görme şeklidir.

Metaforların Kazanımları

Tanıdık bir konu olan temel alan bilgisini, nispeten bilinmeyen bir konuya, hedef alan adına uygulamamızı sağlar.

 Eylemi hem tanımlamanın hem de değerlendirmenin bir yolu haline gelmesine yardım eder.  

Üretken olabilir, çünkü bilinmedik bir arazi hakkında yeni bilgilere ve sosyal olayları görüntülemek için yeni çerçevelere veya perspektiflere neden olabilirler.

Üretken anlamda en faydalı olanıdır, çünkü dünyayı yeniden görmemizi sağlayarak, fenomeni anlamamızı kolaylaştırarak ve yeni bir fenomenle eğlenceli deneyler yaparak yeni anlayışlar üretebilir.

Metaforlar çok faydalı enstrümantal araçlar olarak görülse de, bizi fikirlerle oynamaya da teşvik ediyorlar.

İyi bilinenleri alırlar ve öğrenmeyi geliştirme potansiyeline sahip canlı ve unutulmaz bir şekilde başka bir şeye uygularlar.

İletişim alanında özellikle önemlidir.

 Metaforlar, insanlar tarafından sıklıkla yaşam deneyimlerini tanımlamak ve anlamak için kullanılır.

Tüm kültürelerde bilinen bir metafor ile metaforun tanımı ve kazanımını ete kemiğe büründürelim, aslında ete kemiğe büründürmek ifadesi de mecazi bir anlatım ve bir metafor, somutlaştıma çabasını aktarır bize, evet gelelim bilindik metafor olan aynalama anlatımına. Aynanın kendisi fiziki olarak biliniyor, görüntülemeye yarar bilinen bu özelliğinden bilinmeyen bir tarafa bir birimizin yansıtıcısı olmayı anlatmaya çalışırız.

Ayna ya baktığımızda tüm yönleri ile kendimizi net olarak görebiliyoruz, kendimize çeki düzen veriyoruz, sahneye çıkmadan önce bir prova yapıyoruz ayna karşısında kendimize.

Kuaföre gittik saçımıza uygulananları görmek adına arkamıza bir ayna tutulur ve yapılan tüm işlemlerin aynadaki yansımasını görürüz, işte tamda bu noktada da bizde bir birimize ayna tutmaya çalışarak aynalama yaparız değil mi?

 Gelecek durakta “Metaforun Derinlikleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...