Operasyon Yönetimi-I

This post has already been read 1700 times!

Üretim Ve Operasyon ??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Üretim şirketlerinde operasyon yönetimi ifade edildiğinde aslında ve aslında üretim yönetim süreçleri ifade edilmektedir. Hammadde ve bağlantılı malzemlerin bitmiş ürüne dönüşüm süreci olan üretim yolculuğunda bir seri operasyonlar yönetilmektedir. Sanayi devriminin hangi fazında olursa olsun nihai hedef üretim sürecini , operasyon yönetim sürecinin zamanını azaltmak, kalitesini yükseltmek ve tüm bunları gerçekleştirirken maliyet olarak optimum noktayı yakalamak. Maliyet – kalite- zaman optimizasyonu perspektifinden bakıldığında operasyon yönetim süreçlerinin ne kadar önemli olduğununun farkına varıyoruz.

Etkin yönetim ve optimizasyon için üretim olgusuna bir sistem penceresinden bakılmasında fayda var. Pekiyi sistem denilince aklımıza neler geliyor? veya sistem parametresini nasıl tanımlayabiliyoruz? Sistem : olguyu, işleyişi bütün olarak dikkate almak, bir bütün olarak ilgili parametreyi çalıştırmak, parçalara ayırmamak diğer bir değiş ile entegratif düşünmek.

Bu açıdan bakıldığında, üretim organizasyonlarında üç sistemin olduğunu not edebiliriz:

  • Üretim sistemi,
  • Dönüşüm alt sistemi,
  • Kontrol alt sistemi.

Üretim sistemi malzeme, personel, sermaye, kamu hizmetleri ve bilgi şeklinde girdiler almaktadır. Bu girdiler, dönüşüm alt sisteminde, çıktı olarak adlandırılan istenen ürün ve hizmetlere dönüştürülür. Çıktının bir kısmı, miktar, maliyet ve kalite açısından kabul edilebilir olup olmadığını belirlemek için kontrol alt sistemine tabi tutulur. Çıktı kabul edilebilirse, sistemde değişiklik yapılması gerekmez. Bununla birlikte, uygun standartlar karşılanmazsa, yönetimsel düzeltici faaliyet gerekli olabilir. Kontrol alt sistemi, yöneticiler tarafından düzeltici önlemlerin alınabilmesi için geri bildirim bilgisi sağlayarak tek bir sistem performansı sağlar.

Bir üretim sisteminin çekirdeği, girişleri ürün ve hizmetlere dönüştürmek için çalışanların, malzemelerin ve makinelerin kullanıldığı dönüşüm alt sistemidir. Bu dönüşüm süreci, üretim fonksiyonunun merkezinde yer alır ve tüm örgütlerde bir biçimde mevcuttur. Amacına bakılmaksızın her kuruluşun, bölümlerin ve personelin hedeflerine ulaşmada merkezi bir rol oynadığı bir üretim işlevi olduğu söylenebilir.

Gelecek durakta üretim sürecinde karar verme mekanizamsına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...