Stratejik Planlama-I

This post has already been read 1567 times!

Stratejik Planlamanın Arka Planı  

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yakın zamanda verdiğimiz stratejik planlama ve stratejik yönetim eğitimi sırasında yıllardır üzerinde çalıştığımız, eğitim ve danışmanlık hizmeti sunduğumuz stratejik planlama ile ilgili detaylı ve uygulama odaklı bir paylaşım dizisinin başlatılması gerektiğinin farkına vardık.

Neredeyse 30 yıldır tüm iş süreçlerinde faydalandığımız stratejik planlama sürecine dairleri paylaşmadan önce bugüne kadara ki uygulamaları, deneyimleri ve deneyimlerden oluşan reçeteleri kapsayan çalışmaları bir araya getirmeye çalıştık.

Giriş durağımızda her zaman olduğu gibi strateji kavramının nereden geldiğine ve tanımına dair beyin fırtınası yapalım.

Strateji kavramının, Sun Tzu’dan Homer ve Euripides’e kadar politik ve askeri tarih kökenli olduğu görülmektedir. Kelime olarak strateji, Yunan stratejisinden geliyor; ve “kaynakların etkili kullanımıyla birinin yok edilmesini planlamak” anlamına geliyor. Bu tanım oldukça ağır gibi. Amaç, misyon, güç ve zayıflık gibi stratejik planlama ile ilgili birçok terim askeriyede geliştirildi veya kullanıldı

İş dünyası penceresinde strateji, şu andaki bir noktadan belirsizlik ve direniş karşısında gelecekte bir noktaya gelmek için geliştirilen bir plan olarak tanımlanabilir.

Stratejik planlama;

Örgütün nereye gittiğini, bazen nereye gidemediğini tanımlar ve odak sağlar.

Plan, organizasyon için yön belirler ve – vizyon ve geniş stratejik hedeflerin ortak bir anlayışıyla – organizasyondaki herkesin organizasyonu öngörülen geleceğine taşıyacak tutarlı kararlar alması için bir şablon sunar.

Büyük ölçüde karar verme faaliyetidir.

Örgütsel hedefleri belirleme, bu hedeflere ulaşmak için stratejileri uygulama ve bu stratejilerin etkinliğini ölçme sürecini ifade eder.

Genel anlamda iş dünyasında yirminci yüzyılın ortasından beri stratejik planlama kullanılmıştır. Planlama, programlama ve bütçeleme sistemleri 1940’ların sonlarında ve 1950’lerin başlarında tanıtıldı, ancak o zaman sadece işletmeler ve hükümetler tarafından az miktarda kullanıldı.

1960’larda ve 1970’lerde, General Elektrik  gibi önde gelen firmalar stratejik planlama sürecini uyguladılar, 12 aylık dönemin ötesinde bir çerçeve sağlamanın ve işletme birimlerinin yönetimine sistematik bir yaklaşım getirmenin avantajlarını teşvik ettiler

1980’lerde ve 1990’larda stratejik planlama, bir pazar segmentinin belirlenmesi ve o segmenti kontrol etmek için stratejilerin geliştirilmesi yoluyla karı maksimize etmeyi vurgulayan kurumsal pazar planlamasına dayanıyordu.

Toplam kalite yönetimi ve verimliliğe vurgu ile birlikte, 1980’lerde stratejik planlamada, General Elektrik başkanı Jack Welch’in liderliğini takip etmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu tarihe bakıldığında aynı dönemlerde Arçelik’te de yoğun stratejik planlama, iş süreçlerini yeniden yapılandırma çalışmaları gerçekleştiriliyordu.

Yirmi birinci yüzyılda rekabet stratejisi, stratejik planlama uygulamalarında ve ittifaklar ve birleşmeler gerektiren planlarda göze çarpan bir yükseliş ile birlikte öne çıkan bir özellik haline geldi.

Günümüzün belirsiz olduğu zamanlarda, stratejik planlamanın etkinliğinin test edilmesi amacıyla senaryo planması dikkate alınmaya başlanmıştır, aslında stratejik planda alternatiflerin olması senaryoların planlamasının bir versiyonudur.

Şirketlerin; değişen piyasa koşullarını izlemek ve hızlı stratejik düzenlemeler yapmaları adına startejik planlama sürecine daha çok ihtiyacı bulunmaktadır.

Gelecek durakta stratejik planlama sürecine yakından bakabilmek dileğiyle;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...