Stratejik Planlama-IV

This post has already been read 1389 times!

Etkin Stratejik Planlamanın Parametreleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Stratejik planlama kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında stratejik planlamanın tarihçesi, geldiği köklere, stratejik planlama sürecinin dinamiklerine, stratejik planlama ile gelen kazanımlara dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta etkin “stratejik planlamanın parametreleri” ile ilgili beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Etkin ve etkili stratejilerin özellikleri :

Sürdürülebilirlik : Diğer girişimlerden daha uzun vadeli bir etkiye sahip kalıcı bir güce sahiptir.

Performans iyileştirme : Temel performans göstergelerinde önemli iyileşmeler sağlar. Kalite : Rakiplerine göre daha üstün bir yaklaşımdır.

Yön : Her ne kadar doğrusal bir biçimde olmasa da, organizasyonu tanımlanmış bir hedefe doğru hareket ettirir.

Odaklanma : Hedeflenir ve diğer cazip alternatifler üzerinde belirli bir rota izlemeye devam etmek için bir seçenek sunar.

Stratejik planlamanın özelliklerinin bir yerde şirketlere kazanımlar sağladığının farkındayız. Tüm olgularda olduğu gibi stratejik planlama sürecinde dar boğazlar ile karşılaşılmaktadır.

Stratejik Planlama Sürecinde Karşılaşılan Problemler :

Sürece uygun insanları dahil etmemek : stratejik planlama tüm organizasyonu kapsadığından dolayı şirketin tüm bölümlerinde yetkin bireylerin ve şirketin verimini etkileyen tüm sosyal paydaşların katılımı sağlanmadığında uygulanabilir stratejiler geliştirilemez.

Finansal Planlamadan Bağımsız Olarak Stratejik Planlamanın Yapılması : Finansal değerlendirmeler stratejik planın dışında tutulursa, stratejiler asla gerçekleşmeyebilir. Sağlam stratejik planlama açıkça finansal gerçekleri ve yetenekleri içerecektir.

Kritik Sorunları Belirlememe : En acil sorunların ele alınması zor olduğundan dolayı daha kolay ve görünür birçok konu ele alınır. Liderlik, kilit meselelerin tartışmalarını başlatmaya hazır değilse, stratejik planlar küçük konulara odaklanır ve en kritik ve tehdit edici zorlukları göz ardı eder.

Oluşturulan Hedeflerin Uygulanmasına Zaman Ayırmamak : Personel, günlük krizleri yönetme konusunda bunaldığından stratejik hedeflerin uygulanması için çok az zaman ayırabilir.

Mutabakatın Oluşmaması : Büyük bir stratejik plan bile, güçlü bir destek ve coşku olmadan başarılı olamaz. Liderlik, stratejik planın yararlarının gerçekleşmesini sağlamak için doğrudan paydaşlardan destek almalıdır.

Değişime Karşı Direnişi Gözardı Etmek :  Değişime direnç, gecikmelere, israflara veya stratejik önceliğin tamamen raydan alınmasına neden olabilir. Direnç hızlı ve doğrudan ele alınmaması, yıkıcı etkilerle kronik ve uzun vadeli sonuçlara yol açabilir.

Gelecek durakta başarılı stratejik planlama sürecinde organizasyonun rolüne yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...