YALIN YÖNETİM – LEAN MANAGEMENT -I

This post has already been read 1736 times!

YALIN ÜRETİM – YALIN YÖNETİM

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

İş dünyasında rekabette sürdürülebilirliği sağlamak adına zaman, maliyet ve kalitede sürekli iyileştirmeler ve uygulanabilir yalın sistemlerin devreye alınması neredeyse şirketlerin gündeminde olan olgulardır. Maliyet ve zaman kazanımı ile birlikte kolay öğrenme ve de uygulamak adına özellikle yalın üretim sistemleri, yalın yönetim uygulamaları küresel şirketlerin iş yapış modellerinde yer aldığını biliyoruz. Bizde yalın yönetim ile gelenlere dair yazı dizisi ile bu konudaki deneyimler ve uygulama modellerimizi paylaşmayı amaçlıyoruz.

Yalın üretimin – yönetimin- düşüncenin amacı nedir? Şirketler neden yalın – lean yolculuğuna çıkmak istiyorlar? Yalın üretim, yönetim düşünce sistematiğinin temel yapı taşları nelerdir? Yalın değer akış sisteminin karakteristik özellikleri nelerdir? Yalın yönetim sistematiğinin uygulama planında neler yer almaktadır? Bu ve benzer soruları yazı dizimizin bu durağında ve gelecek durağında hep birlikte cevaplamaya çalışacağız.

Yalın kavram olarak bizlere karmaşıklıktan uzak, anlaşılabilir, kolay uygulanabilir ve görülebilir çalışma modelinin vurgusunu yapar. Yalın kavramı aynı zamanda kayıpların tanımlanması ve azaltılmasına odaklanmaktadır. İsrafı sevmiyor yalın modeli.  Fikir babası ve modeli asıl sahibi olan Toyota – Japonya’da geliştirilen bu yönetim modeli stok, müşteriye verilecek cevaplardaki gecikmeleri, kayıpların azaltılmasını hedefine alan bir yönetim sistemidir.

Sürekli vurgu yaptığımız gibi 1980’li yıllar ile birlikte iş dünyasının ajandasında Lean – Yalın kavramının da yer almaya başladığını görüyoruz. Bunun nedeni 1979 petrol – küresel kriz midir? Veya ikinci dünya savaşından zor şartlarda çıkan Japonya’nın yeniden yapılanmasını sağlayan bir model midir? Her risk, kriz yeni fırsatlar getirir, yalın kavramı da krizlerden sonra gelen bir fırsat aracı mıdır?

Yalın üretim sisteminin Toyota’da otomotiv sektöründe başlamasından sonra sistemi ilk uygulayanların da otomotiv sektöründeki Ford, Prosche vb aktörlerin olduğunu görüyoruz. Porsche’nin kavram ile ilgili 1991’de çalışmaya başladığını görüyoruz. Yalın üretim sistemlerinin bir moda olmadığını, gel geç uygulamaları olarak algılanmaması gerektiğini belirtmek de fayda var. Kısa uygulama süreleri olduğunu düşünenler veya kısa uygulamaları devreye alanlar modeli tam olarak uygulayabildikleri söylenemez. Yalın uygulamalarının şirketlere getirdiği kazanımları yine Porsche’den örnekler vererek görelim 1991 de ürünün Pazar sunum süresi 7 yıl iken, 1997’de bu süre 3 yıla indi, montaj sürecindeki 6 haftalık bir operasyonun 3 güne; 17 günlük stok çevrim hızının 3.2 güne düştü. Evet zaman boyutundaki kazanımın maliyet karşılığı ne kadardı?

Gelecek duraklarda yalın yönetim sürecine daha yakından bakabilmek dileğiyle;

Lean – Yalın Yönetim gözlüğüyle, sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...