Uluslararası İş Kültürü -III

This post has already been read 1463 times!

Kültürel Bileşenler ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uluşlararası iş kültürü yazı dizisinin önceki duraklarında yurt dşı pazarlara açılımda külltürler arası farklıllığa, kültür kavramının neleri ifade edebildiğine dair paylaşımalrda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta kültürel bileşenlere yakından bakmaya ne dersiniz?

Mühendisliğin temelini oluşturan analiz tekniği sistemleri, olguları anlamamızı kolaylaştırmaktadır.  Ulusal – uluslararası kültür kavramınıda anlaşılabilir kılmak adına kültürü bileşenlerine ayırmak ve her bir bileşenin bütünü ile nasıl ilişkili olduğunu anlamak, gizemi açmak ve iş davranışları da dahil olmak üzere davranışların ardında bir mantık ve motivasyon sağlamak için yardımcı olabilir.

Ticari işlemlerle ilgili üç kültürel bileşen şunlardır:

Dil:  en önemli olan bu bileşende söylediğin şey değil, söylemediğin şey önemlidir.

Dil, konuşulan ve yazılan sözcüklerden daha fazlasıdır. Sözsüz iletişim, jestler, beden dili, yüz ifadeleri hepsi bir mesaj iletir. İki kişi ortak bir dil bilmediğinde ve bir tercüman kullanmaya zorlandığında, sözel olmayan bu iletişim biçimi, bireylerin doğrudan birbirlerini doğrudan okuyabilmeleri için mevcut tek doğrudan temas ve yöntemdir.

Söz konusu sözsüz iletişimin meydana geldiği kültürel bağlamı anlamadığınız takdirde, meslektaşınızı masanın üzerinden okuyamamakla birlikte tamamen yanlış bir sinyal gönderme riski taşıyorsunuz. Bu, iki kişinin aynı (neredeyse) dili konuştuğu durumlarda bile geçerlidir.

Din ;  Tanrı’nın iş stratejisi üzerinde düşündüğünüzden daha derin bir etkisi olabilir.

Bir kültür içindeki baskın dini felsefenin, bir bireyin iş dünyasına yaklaşımı üzerinde çoğu insanın beklediğinden daha büyük bir etkisi olabilir.

Kültürel Değerler; açıkçası, kültürel değerlerin işlerin yürütülme şekli üzerinde büyük bir etkisi var. Dikkate alınacak en temel değer farklılıklarından ikisi, bir kültürün ABD gibi bireysellik mi yoksa Çin gibi kolektivizmi mi vurguladığına ve toplumların Latin Amerika gibi – ABD veya Kanada gibi – ilişki odaklı – görev odaklı mı olduğudur. Kültürel temellerin anlaşılmaması, müzakereler başlamadan önce bile bir anlaşma trafik kazası yaşatabilir.

Dil, din ve kültürel temel değerler dışında gelenekler, sanat, eğitim, mizah ve sosyal organizasyonlarda kültürel bileşenler arasınd ayer almaktadır.

Gelecek durakta kültürel dönüşü ve gelişm olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...