Uluslararası İş Planı -II

This post has already been read 1594 times!

İş Planı ve Şirketlerin Küresel Yönleri

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uluslararası iş planı yazı dizimizin bir önceki durağında uluslararası iş planlarına duyulan gereksinim ve genel anlamda katkılarına dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta etkili iş planı hazırlayan ve uygulayan şirketlerin küresel yönleri olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?

Uluslararsı iş planı hazırlama ve uygulamaya alma sürecinde şirketlerin ilk sormaları gereken soru, şirketler uluslararası bir iş planını garanti altına almak için “yeterince küresel” mi? burada küresel şirket olabilme özelliğine bakılmasında fayda var. Bir çok boyutta şirketleri küresel olarak tanımlamak mümkün

Küresel bir şirket dünyadaki her büyük metropol bölgesinde franchise olan dev bir çok uluslu şirket olması. Uzak doğuda ürettiğiniz ürünün ve hizmetin Kuzey Amerika da, Türkiye’de tercih edilmesinin sağlanması. Japonya’daki bir animasyon televizyon dizisi üreticisi, İngilizce pazarlarındaki dağıtım içeriğini yerelleştirmesi. Nijeryalı bir saatçinin İsviçre’den ithal edilen parçaları kullanarak üretimi sağlayıp saatleri Orta Asya pazarlarına sunması.

Bu şirketlerin her biri küresel ekonomiyle bağlantılı olduğundan dolayı uluslararası bir iş planından yararlanabilir. Basit veya karmaşık bir uluslararası iş planının geliştirilmesi – dev bir holdingin yanı sıra küçük bir şirket için de uluslararası başarının gerçekleşmesi için önemli olabilir.

Küresel şirket özelliğine sahip şirketler küresel iş kurallarını dikkate alan iş planlarını oluşturması gereklidir.

Bu arada dikkat edilecek veya yanıt verilmesi gereken bir soru küreselleşme kararının verilmesi. “Küreselleşme” kararını verdikten sonra uluslararsı ticaret arenasında sunulan bir çok avantaja ulaşmanın nasıl devam edeceğini düşünülmesi gerekir.

Bir şirket maliyetlerini ve risklerini azaltmaya, yeni pazarlara açılmaya, güvenilir ve daha ucuz malzeme ve malzeme kaynakları tedarik etmeye, üretim ve teknik yetenekleri geliştirmeye ya da mevcut işgücü havuzunu genişletmeye çalışabilir.

Uluslararası bir şirket kurmak, bir ev inşa etmeye benzer. Bir vizyonla başlanır. Sonra vizyon bir plana çevrilir . Planınız, güçlü bir temel, güvenli duvarlar ve koruyucu, sızdırmaz bir çatı ile vizyonu gerçek bir eve dönüştürmek için temel kılavuz olarak hizmet verir.

Aynı şekilde, uluslararası bir iş planı küresel bir şirketin planıdır. Bir şirketin sınır ötesi operasyonlarını arzu edilen fırsatlarını belirleyebilmesi ve algılanan uluslararası ticaret avantajlarına ulaşmak için kısa ve uzun vadeli şirket hedefleri belirleyebilmesi için gerekli bir araçtır. Bir plan olmadan, fırsatlar, öngörülen faydalardan daha maliyetli olabilir.

Gelecek durakta küresel öğrenme olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...