Yalın Düşünme ve Yalın Yaklaşım -I

This post has already been read 1186 times!

Yalın mı? Basit mi? ve Ne Kadar Kolay???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

20 yıl ve belki de 30 yıl öncesine gittiğinizde işler ne kadar karmaşık ise o kadar değerli olarak kabul ediliyordu. Belki de bazı organizasyonlar, bazı şirketler ve hatta bazı insanlar karmaşıklığın değerli olduğunu sanıyorlardı veya veya bizlere öyle öğretildi. Hani varya öğrenilen ve kabul edilen yanlış olan doğrular ile yaşamımızı sürdürüyoruz.

Yüz yıllara damgasını vuran bir Toyota’ya baktığınızda karşınıza yalınlık ve kolay anlaşılabilirlik gelir. Bugünün henüz genç sayılabilecek organizasyonlarına baktığımızda yine yalın olmak, anlaşılabilir kılmak felsefesi ve yaklaşımı ile karşı karşıya kalıyoruz. Yeni ve henüz genç olan oragnizasyonlara, fikirlerlere örnek olarak Google, Facebook, Visa vb verilebilir.

Yalın olmak kolay mı? ilk anda kolay değil aksine zor ve stresli bir durumu beraberinde getirmektedir. Niçin mi? zorlaştırma odaklı bir zihin yapısından yalın bir yapıya dönüş yapmak ne kadar kolay olabilir? Yakın zaman da yaşadığımız bir örnekten hareketle yalın olabilmenin ne kadar zor olabileceğini müsadeniz ile paylaşalım.

Gerçekleştirdiği işi anlatması adına 30 dakika görüşme zamanı ayırdığımız departman yöneticisinin süreyi aşarak yaptığı işin odağına gelemeyerek, sorumlu olduğu işi yapıncaya kadar ki diğer konuları anlattı, işinin oldukça önemli olduğunu vurgulamak istedi diyebilirsiniz. Kendisine bir beyaz sayfa uzattık, sadece ve sadece 1 sayfa ve 7 şekil kullanarak, hatta 12 punto kullanarak her bir şekildeki kelime sayısını da vererek işini tekrar anlatmasını istedik. 3 defa gözden geçirme ve elimine ederek işini tanımladığında ve kendisi okuduğunda ve daha önceki taslaklara baktığında sıra dışı yorumları oldu. Sadeleştime süreci sancılı, zorlu ve hatta biraz çatışmalı olsa da sonucu anlamlı ve ötesinde uygulanabilir görülmesi önemlidir.

Bu tekil örnek beraberinde bir kaç formatlamayı beraberinde getirmektedir. Her bir iş kolu, süreç bazında ve genel anlamda organizasyonun iş yapış şeklinin yalınlaştırılması adına sağlıklı bir yol haritası oluşturularak yolculuk başlatılır.

Gelecek durakta “Yalınlaştırma Yol haritası “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek  dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...