A’dan Z’ye Yönetim-II

This post has already been read 1318 times!

Yönetimin Amacı ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

A’dan Z’ye Yönetim konusunda başlatmış olduğumuz paylaşım yolculuğunun bir önceki durağında yönetimin tanımı ile gelenlere dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Yönetimin Amacı” ile ilgili beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz?

Yönetimin Amacına bakıldığında aslında yöneticilerin neyi formüle ettiklerine bakılmalıdır. Yöneticiler; şirketlerin misyonunu, hedeflerini, stratejilerini ve taktiklerini formüle ederek işe başlar. Formülde yer alan parametrelerin her birinin derinlemesine analiz edilmesinden önce tanımlarına kısaca bir göz atmakta fayda var.

Örgütsel misyon, varlığının temel nedenidir. Misyon, şirketin neyi temsil ettiği, yani var olma amacının bir ifadesini sunar. Örneğin, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin misyonu şöyledir: “Müşteri memnuniyeti yoluyla performansta mükemmelliğe kendini adamış inter aktif bir strateji ortağı”. Yöneticiler bu misyonu temel alan hedefleri belirler.

Hedefler; kesindir ve açık ve spesifik terimlerle ifade edilir. Örneğin, bir şirketin amacı kar elde etmektir, oysa amaç kullanılan sermayeden belirli bir oranda kâr elde etmektir. Yönetim hedeflere ulaşmak için stratejiler oluşturur.

Strateji, firmanın stratejik avantajlarını çevre olanakları ile ilişkilendiren birleşik, kapsamlı ve entegre bir plandır. Örneğin, satışları artırmak için otomobil finansman işine girmek, kullanılan sermayeden kar elde etme hedefine ulaşmak için bir stratejidir.

Taktikler, stratejilerin uygulandığı bir eylem programıdır.

Dolayısıyla yönetimin amacı şirketin misyonunu, hedeflerini ve stratejilerini elde etmektir. Yönetim, İç ve Dış Çevre Yönetimi ile ilgilenirken, hem iç hem de dış çevre stratejileri, çalışmaları ve analizleri formüle eder. İç çevre organizasyon yapısı, finans, pazarlama, üretim ve insan kaynaklarından oluşur.

Yönetimin, yöneticinin dış ortam menüsünde sosyal, kültürel, teknik, ekonomik, politik, uluslararası ve doğal faktörler yer almaktadır.

Yönetimin amacını özetleyecek olursak; yönetim her türlü kaynakla ilgileniyor. Yöneticiler, stratejilerini ve hedeflerini gerçekleştirme sürecinde finansal kaynaklar, insan kaynakları, malzeme kaynakları vb. her türlü kaynağı yönetiyor ve kullanıyor.

Yolculuğumuzun bir önceki durağında yönetim bir sanat mıdır? Teknik bir olgu mudur? Diye sormuştuk, özet anlamında bir cevap vermeye çalışmıştık. Yönetimin sanat ve teknik boyutlarının detaylı analiz edilmesi ve bunun uygulama reçetesinin oluşturulmasında büyük bir kazanım bulunmaktadır.

Gelecek durakta “yönetimin sanat ve teknik parametrelerine” yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...