Aileler ve Şirketleri -IV

This post has already been read 1443 times!

Aileler ve Şirketlerinin Sürdürülebilirliğini Etkileyen Kritik Faktörler????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Aileler ve şirketleri yazı dizimizin önceki duraklarında aile şirketlerinin diğer şirketlerle ortak ve farklı olan özelliklerine, çalıştığımız bir aile şirketinin 6.yılında 7. Fazda geldiğimiz nokta, aileler ve şirketler yolculuğumuzun detayları, proaktif aile şirketi yönetimine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Aileler ve Şirketlerinin Sürdürülebilirliğini Etkileyen Kritik Faktörler”in  detaylarına bakılmasına ne dersiniz?

Katılım, yalnızca aile üyelerine (eşler dahil), detaylı işletme mali tabloları dahil olmak üzere işletme hakkında bilgi verilmesi durumunda işe yarar.

Paylaşılacak bilgiler ; maaşlar, sosyal haklar, avantajlar, şirket envanterinin satın alınması veya şirkete hizmet veya ürün satışı dahil olmak üzere, herhangi bir aile üyesi ile iş arasındaki herhangi bir finansal işlemle ilgili tüm detayları içermelidir. Şeffaflık açık kitap anlamına gelir. Her aile üyesi hissedarı, başka bir aile üyesi tarafından işletmeden alınan maddi menfaatin oluşumu, miktarı veya zamanlaması ile asla şaşırmamalıdır.

20 yıldır çalıştığımız aile şirketlerinde konu özellikle finansal konular kabul edilebilir şeffaflığa geldiğinde oldukça zor anlar yaşanmaktadır. Gerekçelerden birisi aile şirketlerinin temsilcileri yönetimde kritik rol alanlar ayrıntılı finansal bilgi vermenin zaman kaybı olabileceğini düşünüyorlar.

Bu arada sürecin sadece insanlara numara veya rapor vermek olmadığı belirtmekte fayda var. Sürecin iki amacı vardır ; eğitim ve iki yönlü İletişim, temel veya karmaşık olabilecek soruları açıklamak, öğretmek ve cevaplamaktır.

Aile şirketlerinde sürdürülebilirliği bir diğer faktör “SAYGI” olgusudur.  Aile üyelerinin görüşlerine saygı gösterilmemesi ve dinlenmemesi halinde kapsayıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır.

hem profesyoneller hemde şirkette var olan aile üyeleri girdilerine ve görüşlerine saygı duyulduğunu, değer verildiğini ve aile tarafından değerlendirildiğini hissetmek ister.

Çalışmaların, fikirlerin ve önerilerin değerlendirildiğini his ettirmek için :

Tüm görüşler saygı ile dinlenmelidir;

İnsanların fikirleri, önerileri ve verileri aptal, bilgisiz ya da olgunlaşmamış olarak kesilmemeli ya da karakterize edilmemelidir;

Görüşler kişisel olarak rahatsız edici biçimde eleştirilmemelidir;

Görüşlere katılmamak veya görüş ayrılıklarının oluşabileceği anlayış ile karşılanmalıdır. Özellikle ses tonunu ayarlamak ve saygılı – profesyonel İletişim kurallarına uyulmalıdır.

 Ses tonları, sözcükleri ve davranışları ile açıklığı, saygıyı ve iyi tartışmayı teşvik etmelidir.

Gelecek durakta “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik ve İletişim İlişkisi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...