Uluslararası Ticaret-V

This post has already been read 1636 times!

Pazar Yerinin Elemanları

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uluslararası ticaret ve özellikle ihracat pazarları yazı dizimizin bir önceki durağında uluslararası ticaretin önemine, gerekçesine, uluslararası ticaret perspektifinde ticaret anlayışına, pazarlama – satış ilişkisine, ticarette kritik rolü olan pazarlama planına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta uluslararası ticarette “pazar yerinin elemanları”na yakından bakmaya ne dersiniz?

Çok az şirket doğrudan uluslararası pazara girmektedir. Çoğunlukla, iç pazarlardan ihracata ve ardından tam teşekküllü bir uluslararası pazarlara doğru yol alıyorlar. Bu süreç hem mal hem de hizmetler için geçerlidir. Uluslararası sahneye ulaşmak nerdeyse on yıllar alabilir ya da aylarca olabilir.

21 yüz yılda bazı şirketler hem iç hemde dış pazarlara aynı anda girebiliyor, bunun gerekçesi de internet parametresidir.

Bugün, kendisini İnternet üzerinden pazarlayan herhangi bir şirket, malları bir iç pazara yönelse bile neredeyse anında küresel erişime ulaşmaktadır. Uluslararası denizlere geçmeden önce yerel olarak “suları test etme” süreci, küçük bir üretici için aynı finansal bir danışmanlık veya hatta ileri teknoloji ürünü var olan bir “hiper şirket” için aynıdır. Evde öğrenilen derslerin çoğu yurt dışı pazarlara açılımda şirkete hizmet edecektir.

Pazar Yerinin elemanlarının neler olduğuna bakalım :

Pazar değerlendirmesi Pazarlara girişin ilk basamağı pazar değerlendirmesidir. Pazar değerlendirmesi, hedef pazarın nelere ihtiyaç olduğunun analizi ile başlar süreç.

Pazar oryantasyonu Pazar değerlendirmesinden  sonra, bir şirketin hangi ürünleri hangi fiyattan ve hangi müşterilerin peşinden koşacağına karar verecek şekilde karar vermesi gerekir. Bu aşamada, şirket ayrıca pazarın ne kadarını kontrol etmek istediğini ve hangi zaman dilimi boyunca bu pazarda olacağını göz önünde bulundurmalıdır. Rekabeti araştırmak ve nesnel olarak analiz etmek bu sürecin önemli bir parçasıdır.

Strateji geliştirme Hedefler belirlendikten sonra, mevcut olan en uygun maliyetli yöntemlerle onlara ulaşmak için bir strateji geliştirilmelidir. Stratejinin ele alınması gereken üç alt işlemi var.

Segmentasyon, belirli ürünlere sahip belirli grupların hedeflenmesidir. Segmentasyonu netleştirmek adına çu ifadey ne dersiniz? Kahveniz ne kadar iyi olursa olsun, bir bardak çay arayan birini tatmin etmeyecektir.

Nufüz etme – penetrasyon, bir şirketin tüketicilere ulaşma kabiliyeti ile ilgilenen planlamanın bir parçasıdır.

Konumlandırma, müşterilerin bir şirketin bir ürününü rakiplerine göre algılamasıdır. Konumlandırma; kalite, boyut, fiyat, marka tanıma, paketleme ve diğer “öznel” özelliklerin birçoğuna dayanabilir. Konumlandırma, bir şirketin pazar payını belirler.  “Şehirdeki en iyi kahveyi sunan” bir nokta birinci sınıf bir ücret alabilir ve küçük bir müşteri tabanı sağlayabilir ya da mümkün olduğu kadar büyük bir pay almayı umarak daha düşük fiyatlarla çok çeşitli içecekler sunabilir.

Gelecek durakta ihracat pazarların elemanlarına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

 Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...