Uluslararası Ticaret Yönetimi -II

This post has already been read 1161 times!

Uluslararası Ticarette Kontrol Araçları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Uluslararası Ticaret Yönetimi konulu paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında uluslararası ticaret karmasında yer alan parametreler, günümüz küresel rekabet dünyasında uluslararası ticaret yönetimine dair bilinmesi gereken noktalara dair özet giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Uluslararası Ticarette Kontrol Araçlarına dair beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Uluslararası pazarlara ürün ve hizmet sunanlar çalıştıkları, çalışmak istedikleri ülkelerin ticaret politikalarını çok iyi bilmeleri zorunluluktur. Yurt dışı ülke hükumetlerinin uyguladıkları ticari politikaları istenen hedeflere ulaşılmasının önünde potansiyel bir engel olarak görünmektedir. Bu nedenle yurt dışı pazarlarda uygulanan kontrol araçlarını detaylı analiz ederek yol haritası oluşturulmalıdır.

Tarifeler ve tarife dışı engellerin neleri nasıl etkilediğinin hesabı, aritmetiği iyi yapılmalıdır. Tarife engelleri fiyatları etkiler; tarife dışı engeller ise fiyat veya miktarı doğrudan etkileyebilir. En yaygın ticaret kontrolü türü olan bir tarife veya vergi, ilgili ülkenin hükumetinin uluslararası olarak sevk edilen bir mal üzerindeki vergisidir. İhraç edilen ülke tarafından tahsil edilirse, ihracat tarifesi olarak bilinir; malların geçtiği bir ülke tarafından toplanırsa, bir transit tarife; ithalatçı ülke tarafından toplanırsa, bir ithalat tarifesidir. Hükumet tarifeyi birim başına veya öğenin değerinin yüzdesi olarak değerlendirebilir. Aynı üründe hem birim başına, hem de öğenin değerinin yüzdesi olarak değerlendirirse, kombinasyon bileşik olgusu ile karşı karşıya kalınır.

Hükumetlerin fiyatları değiştirerek ticareti sınırlamak için farklı araçları kullanabilirler. Bu araçlardan birisi sübvansiyonlar: Ülkeler bazen yurt dışından satışlardan kaynaklanan zararları telafi etmek için yerli şirketlere doğrudan ödeme yapmaktadır. Yurt dışına satmalarını daha ucuz veya daha karlı hale getirmek için en yaygın olarak başka tür yardımlar sağlarlar. Gelişmekte olan ekonomilerdeki şirketlerin ürünler için dış pazarlar bulmasına yardımcı olmak için ihracat ve ithalat tanıtım ofisleri gibi pazarlama – satış destekleri de sunulan sübvansiyonlar arasında yer almaktadır.  Yardım ve Krediler: Hükumetler ayrıca diğer ülkelere yardım ve kredi vermektedir. Çoğu sanayi ülkesi, ihracatçıları için geri ödeme sigortası sağlayarak yurt dışı satışlar için ödeme yapmama riskini azaltır.

Gelecek durakta “Tarife Dışı Engeller” İle yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...