Profesyonel İş dünyasında İletişim-II

This post has already been read 1407 times!

İş Dünyasında Sözel İletişimin Önemi

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Profesyonel iş dünyasında iletişim konulu paylaşım dizimizin bir önceki durağında şirketlerde , organizasyonlarda ve iş dünyasında profesyonel iletişimin önemi ve profesyonel iletişimde de sözsüz iletişimin etkisine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta sözsüz iletişimi güçlendiren, netleştiren sözel iletişime yakından bakmaya ne dersiniz?

Sözlü iletişim; her şeyi sözsüz olarak ifade edebilmenize rağmen, dilin yardımı olmadan iletişim kurabilmenin  sınırları vardır. Geçmiş olayları, fikirleri veya soyutlamaları tartışmak istiyorsanız, düşünceleriniz için sembollere ihtiyacınız vardır. Sözlü iletişim anlamlı olarak düzenlenmiş kelimelerden oluşur.

Bir düşünceyi ifade etmek için, kelimeler gramer kurallarına göre, konuşmanın çeşitli bölümleri uygun bir sırada düzenlenir. Sözlü iletişim boynumuza takılacak kolye için değerli incileri anlamlı şekilde dizme sürecidir. İnsanların ilişki tercihinde iletişim olgunun etkisinin farkındayız. Bu tercihi kuvvetlendiren dizdiğimiz incidir. İfade tarzımız sözlü iletişimde oldukça önemli olsa da bunun kadar hatta zaman zaman duruma göre daha da önemli olan faktör dinleme becerisidir.

Ne yazık ki, çoğumuz pek iyi dinleyici değiliz. On dakikalık bir konuşmayı duyduktan hemen sonra söylenenlerin sadece yarısını hatırlıyoruz. Birkaç gün sonra, mesajın çoğunu unutuyoruz, değil mi?  Daha da kötüsü cevap verme isteğimizden dolayı konuşmayı duyduğumuzda anlamın altında yatan ince şeyleri bile anlamadık. Bir dereceye kadar, dinleme problemlerimiz eğitimimizden veya diğer eksikliklerden kaynaklanabilir.

Fikirlerimizi ifade etmek için yıllarımızı harcıyoruz, ancak çok azımız dinleme dersi alıyoruz. Giderek daha çeşitli, uluslararası bir iş gücü için gerekli olan anlayışı ve işbirliğini geliştirmek istiyorsak, iyi dinleme alışkanlıkları geliştirmek çok önemlidir.

Dinleme dersi nasıl olabilir? hatta böyle bir ders var mı? Sorduğunuzu duyar gibi olduk, belki bu konuda sizde dersler aldınız veya dinleme becerinizi geliştirmek için bazı teknikleri kendi kendinize uyguladınız. Size bir sır verelim dinleme dersini özel alanlar ve bu konudaki gelişimlerini izletenler var. Derinlemesine dinleme ile gelen huzuru da bu dersler sırasında yakalamak mümkün. Öyle bir an geliyor ki konuşmalarınıza uzun süreli virgüller koyuyorsunuz.

Gelecek durakta iletişim sürecini etkileyen faktörlere yakından bakmaya ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...