Siyasal Pazarlama -V

This post has already been read 1414 times!

Tüketici ve seçmen pazarlama modellemesi?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Siyasal pazarlama konulu yazı dizimizin önceki duraklarında siyasal pazarlama ile genel anlamda ürün ve hizmet pazarlama arasındaki benzerlik, ortak noktalara, siyasal pazarlama pratiğine ve uygulamasına, “Oy Verme Davranışlarının Sosyal-Psikolojik, Ekonomik ve Pazarlama Modelleriyle Karşılaştırılmasına”psiko- sosyolojik ve ekonomik faktör odaklı oy verme davranışlarına,  dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta tüketici ve seçmen pazarlama modellemesi detayına yakından bakmaya ne dersiniz?

Hedef müşterinin, tüketicinin satın alma davranışını anlamak ve böylece karlı satışları kolaylaıştırmak için pazarlama modelleri geliştirilir. Özellikle nihai tüketicinin satın alma modellemesi şekillendirilirken; alıcının seçimini etkileyen kültürel, sosyal, kişisel ve psikolojik faktörler dikkate alınır.

Satın alma davranış modelinde bireysel ve grup kimlikleri karşımıza çıkar. İşte tamda bu nokta da seçmenin satın alma davranışı ile iligli pazarlama olgusu devrye girer, çünkü seçmen bireysel ve grup kimliği ile hareket edebilir ve belki de eder diyeceksiniz.

Grup kimliğinde sosyo – psikolojik faktörler, bireysel de ekonomik faktörler ön plana çıkabilir mi? Bu satırları kaleme alırken zihne düştü bu soru ve hemen siyaset pazarlaması konusunda yurt dışında çalışan arkadaşımıza bu soru soruldu.

Arkadaşımız ile gerçekleştirdiğimiz beyin fırtınasında seçmenin bulunduğu coğrafya ve bilinç düzeyine göre hem grup hemde bireysel dinmaikleri göz önünde tutarak bir pazarlama daha doğrusu siyasla pazarlama modeli oluşturulmasında fayda olduğu konusu kendini netleştirdi.

Ve bu arada seçmenlerin özlemleri gibi değişkenlerin oy verme davranışını da etkileyebileceğini de algıladık bu sohbetten. Bu algı ile birlikte seçmenin özlemini öğrenilmesi gerekli olduğunu görüyoruz değil mi?

Pazarlama modellerinde tüketici davranışlarını anlamak ile birlikte ürün- servis ve bunları sunan şirketlerin, markaların imajı da dikkate alınır. Pazarlamacılar tüketici davranışının detaylarına, özellikle davranışları etkileyen algıların rolüne çok dikkat ederler. En iyi bilgilendirilmiş seçmenlerin bile taraflardan ve onların medya müttefiklerinden gelen ince, bilinçaltı mesajlardan ve algılanan imajlardan etkilenebileceğine inanılmaktadır.

Özellikle imaj neden önemlidir? İmaj, kişinin bir şeyleri öznel olarak anlamasını, yani bir şey hakkında, sevdiği veya sevmediği şeyler hakkında doğru olduğuna inandığı şeyden oluşur. İmajın kullanımı, reklamcılıkta ve pazar araştırmalarında marka imajının tanımını netleştirir.

Marka imajlarında olduğu gibi, politik imajlar, politik düşünceleri, duyguları ve eğilimleri teşvik eden politik objelerden veya onların sembolik vekillerinden ayrı değildir. Örneğin bir adayın imajı seçmenlerin kendisini nasıl algıladıklarından, hem seçmenlerin öznel değerlendirmelerine hem de adayın ilettiği mesajlara (ifadeler, nitelikler, nitelikler vb.) Dayanan algılardan oluşur.

Özetleyecek olursak tüketici ve seçmen için oluşturulacak pazarlama modelleri arasında olabildiğince çok sayıda ortak noktalar bulunmaktadır. Oy verme davranışının pazarlama modelinin derinlerine inilmesinde fayda var.

Gelecek durakta Oy Verme Davranışının Pazarlama Modellerine yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...