Siyaset ve İletişim- I

This post has already been read 1532 times!

İnsanlar mı, Fikirler mi takip ediliyor?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Her branşta, toplumda ve organizasyonda iletişimin ortak yönleri olduğu kadar farklı boyutları ve perspektifleri olduğu konusunda hem fikiriz . Bu hem fikir olma durumuna rağmen siyaset sürecinde iletişimin daha farklı karakteristik özelliklere  sahip olduğunu görüyoruz. Yakın zamanlarda profesyonel bakış açısı ve danışmanlık hizmetleri kapsamında katıldığımız siyasi platformlarda her bir siyasi oluşumun kendine özgü bir dili olduğunu görmek ile birlikte hitap ettikleri seçmende zihnin karışıklığına neden olan mesajlar verdiklerini de algıladık, bu kafa karışıklığını bilinçli olarak yaptıkları konusunda yorumlarda bulunabilirsiniz. Yine de hangi düşünce de olursa olsun siyasi süreçte yapılandırılmış etkili iletişim yolculuğunun gerçekleştirilmesi zorunluluğunu da algıladık.

İşte bu gerekçeden hareketle genel anlamda iletişim, özel boyutta siyaset odaklı iletişimde uzman olan yurt dışı kökenli uzmanlarla bir beyin fırtınasının yolunu da araştırdık ve sonuçta çok iyi kaynaklara ulaşabilme fırsatı bulduk. Hatta bu kaynaklardan birisi yurt dışında aktif siyaset arenasında yer almış ve aynı zamanda kültürler arası iletişim dalında yüksek lisans yapmış bir uzman.

Siyaset iletişimi denildiğinde; parti odaklı siyasal iletişim kavramı, bu iletişimin seçmenlerle olan ilişkisi ve oy verme davranışı şeklinde çerçevesi çizilmektedir.

Aslında siyasal iletişimin seçmenlerle davranışlarını etkileme umuduyla iletişim kurulmasının; rekabetçi politikaların kendisi kadar eski olduğu görülmektedir. Seçimlere girildiği sürece, seçim için ayakta kalmak, ilgili seçmenleri oy kullanmaya ikna etmek için: Seçimler daha rekabetçi hale geldikçe, politikacılar mesajlarını iletmek için daha etkili yollar aramaktadır.

Politik iletişime  I. Dünya Savaşı’ndan sonra ilginin artmasına rağmen, asıl ilgi artışının 1950’lerden sonra olduğu ifade edilmektedir.

İkinci dünya savaşı sonrası 1960’lara doğru giden süreçte savaşlardan çıkan bireylerin ve toplumların taleplerinin değişimi, pazarlama, tanıtımı ve reklam konularındaki dönüşüm vb faktörlerden dolayı siyasal iletişimin de gittikçe profesyonel olarak ele alınması gereken süreç olarak görülmeye başladı.

Gelecek durakta siyasal iletişimin dinamiklerine yakından bakabilmek dileğiyle;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...