Kadin Girişimciler Için On Adimda Girişimcilik

This post has already been read 17102 times!

Kadın girişimciler için on adımda girişimcilik yolculuğuna dilerseniz girişimci kimdir? Girişimci özelikleri? Girişimcilik kavramlarına bir göz atarak başlayalım, Girişimci, bir ihtiyacı keşfederek veya yeni bir ihtiyacı hissettirmek için, yeni fikirleri geliştiren,
tasarımlar yapan ve sonuçta ihtiyaca cevap veren ürün ve hizmetin oluşması için tüm riskleri yüklemeketen keyif alan kişidir. Girişimci yaratıcıdır, yaratıcılığını hayata geçirmek için cesaretli ve risk alan kişidir.

Bu arada , yenilikleri yakalama, oluşan ve oluşacak fırsatları değerlendirme ve tüm bu karmanın hayata geöirilmesi yolculuğunu da girişimcilik olarak tanımlamak mümkündür. Girşimcilik sadece kişinin sadece kendi işini kurması, daha once kurduğu ve yönettiği mevcut işini günün koşullarına gore veya oluşan fırsatları yakalabilmek amacıyla revize etmesi ile birlikte yeni bir sektöre giriş yapması olarak da tanımlanabilir. Örneğin evlere özel ev yemekleri yapan girişimci, evde ev yemeği yaparak hizmetini farklılaştırabilir.
Neden kadın girişimciler için on adımda girişimcilik diye bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Özellikle Tükiye’de cesaret, başaramazsam çevre ne der baskısı, kadın olmanın diğer sorumlulukların ağır basması veya fikrini-hayalini projeye dönüştürecek bilgi, deneyim ve destekten yoksun olmaktan dolayı erkek girişimcilere gore kadın girişimcilerin az olmasından dolayı kadın girişimciler için on adımda girişimcilik konusunda bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Bir diğer gerçek daha var ki, sosyo-ekonomik yapının gelişiminde kadınların rolü kaçınılmazdır.
Evet şimdi şu meşhur on adıma gelelim. Aslında adımlar üçte , beşte veya onbeş te olabilir. Herşeyden önemli hayali, fikri somut bir porjeye ve sonrasında faydalı bir çıktıya dönüştürmek için girişimcinin iyi bir yol haritası olusturması ve bu yol haritasını sunabilir olması gerekir.

GİRİŞİMCİLİK AŞAMALARI : İŞ PLANI HAZIRLAMA

Girişimcinin vucuda getireceği ürün veya hizmet ile ilgili detaylı bilgilere sahip olması ve bu bilgisini sunabilmesi için detaylı iş planı hazırlamalı. Hazırlanacak iş planında olması gerekenleri
1. Girişimci ve girişimcinin kuracağı şirket ile ilgili bilgiler: şirket ortak yapısı, şirketin merkezi lokasyon bilgileri
2. Oluşturulacak ürün veya hizmetin yer aldığı sektörün detaylı analizi. Sektörün büyüklüğü, sektörün fırsatları ve sektördeki açık alanlar..vb ile ilgili analizlerin hazırlanması.
3. Pazara sunulacak ürün veya hizmetin hedef müşterileri ile ilgiliz analizler. Müşteri segmenti, sosyo-ekonomik yapısı ve bu oluşturulacak ürün ve hizmete yönelik talepleri ile ilgili analizlerin hazırlanması
4. Pazar-ürün-müşteri geliştirme odaklı ve yatay-dikey entegrasyon/genişleme vb kritik noktaları içeren bir Stratejik planlamanın oluşturulması
5. Girilecek pazarın dinamikleri. Rakipler ve rakiplerin oyunculuğu ile ilgili analizlerin gerçekleştirilmesi.
6. Gerçekleştirilecek pazarlama ve satış faaliyetlerinin belirlenmesi.
7. Ürünü-hizmeti hayata geçirmek . Ürün ve hizmetin üretim süreci, üretim için tedarik edilecek tüm kaynaklar, ürünün pazara sunumu……
8. Organizasyonel yapılanmanın tanımlanması
9. Müşteri siparişin karşılanması, tedarik-satınalma … vb diğer faaliyetlerin operasyonel iş akışlarının oluşturulması.
10. Kullanılacak teknolojik alt ve üst yapının oluşturulması.
11. Fikirden ve fikrin ticarileştirilmesi vede ürünün pazarda devamlılığını sağlamak adına gerekli tüm finansal kaynakların netleştirilmesi .

Oluşturulan iş planı ile girişimci ürün ve hizmetin fikirden ticarileştirilmesi aşamasına kadar olan tüm aşamalarda gerekli olacak yatırım hakkında detaylı düşünme ve bilgi sahibi olmakla birlikte, başarılı olmanın yol haritasına da sahip olacaktır.

AYSEL EVRAN

  • Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı.
  • aevran@etsupervizor.com
  • ayselevran@ttmail.com
  • www.etsupervizor.com
Share

You may also like...