Uluslararası İş Kültürü -II

This post has already been read 1580 times!

Kültür Nedir ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uluşlararası iş kültürü yazı dizisinin bir önceki durağında yurt dşı pazarlara açılımda külltürler arası farklıllığa dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta kültür kavramına yakında bakmaya ne dersiniz?

Uluslararası iş kültürü ile ilgili birkaç yazı okuyup notlar aldıktan sonra bir sentezlemeye giderken Hollandalı bir yazar olan Geert Hofstede tarafından kültür için kullanılan  ‘the software of the mind” – “aklın yazılımı” tanımı ile karşılaştım. Aklın yazılımı ise bu bir sosyal programlama mıdır? Galiba; kendimizi ve başkalarını düşündüğümüz, hareket ettiğimiz ve algıladığımız şekilde çalışan sosyal programlamadan başka bir şey değil aklın yazılımı.

Diğer bir deyişle, beynimiz basitçe kültürel programlamayı çalıştıran donanımdır. Bunun anlamı, kültürün doğuştan olmadığıdır. Amerikalıları bireyselliğe değer vermeye ya da Almanları katı bir düzene değer vermeye zorlayan hiçbir gen yoktur. Davranış öğrenilir ve bu nedenle değiştirilebilir. Sadece iç programlamayı değiştirmeye kalıyor iş, öyle mi?

İş böyle ise küresel ticaret sürecinde başarılı olmak kolay olabilir, fakat biraz çalışmak, keskin bir gözlem duygusunu geliştirmek ve hepsinden önemlisi, bir kişinin yerel kültürünün varlığını kabul edilmeli.

Kültür kavramını biraz daha detaylandıracak olursak; kültür, bir bireyin kendini ve başkalarını nasıl hareket edeceğini, hissettiğini ve nasıl gördüğünü belirleyen, bireyler ve toplumlar tarafından paylaşılan bir dizi öğrenilmiş temel değerler, inançlar, standartlar, bilgi, ahlak, yasalar ve davranışlardır.

Bir toplumun kültürü kuşaktan kuşağa aktarılır ve dil, din, gelenekler ve yasalar gibi unsurlar birbiriyle ilişkilidir. Bir toplumun otorite, ahlak ve etik anlayışı, sonunda bir bireyin iş yapması, bir sözleşmeyi müzakere etmesiyle kendini gösterir.

Kültürün kendisi  olası bir yabancı iş ortağının veya rakibin zihniyetini anlamak, müzakereler ve anlaşma yapmak için sağlam bir strateji geliştirmede yardımcı olabilir. Bir zamanlar gizemli görünen şey daha öngörülebilir hale gelebilir – ve nihayetinde sizin yararınıza kullanılabilir.

Gelecek durakta kültürel bileşenlere yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...