Endüstri 4.0, Sanayi Devrimi 4.0 -II

This post has already been read 1757 times!

Endüstri 4.0’a yönetsel anlamda ve Organizasyon Kültür Perspektifinden Bakış

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Endüstri 4.0, sanayi devrimi 4.0 kapsamında başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında diğer sanayi devrimleri ile birlikte sanayi devrimi 4.0 konusunda özet bir giriş yapmaya çalıştık. Bu durakta sanayi devrimi 4.0’ın iş gücü ve çalışan profilini nasıl etkileyeceğine dair konuşmaya çalışacağız.

Endüstri 4.0 kapsamında büyük bir çoğunlukla teknik yönlerde avantajları, dezavantajları, etkileri tartışılmaktadır ve şirketlerin ajandasında teknik yönleri ile yerini almaktadır. Bir gerçek var ki endüstri 4.0’ında  başarısını etkileyen önemli bir faktör olan yönetimsel yaklaşımlara ve örgüt kültürüne de odaklanılması gerekmektedir. Neden yönetim yaklaşımları ve örgüt kültürü perspektifinde de endüstri 4.0 dikkate alınmalıdır? Çünkü Endüstri 4.0 konseptini uygulamak, sürekli yenilik ve eğitim gerektirmektedir ve gerektirecektir. Bu gerçek ile birlikte Endüstri 4.0’ın başarısı, sadece insanların yeteneklerine değil, aynı zamanda örgüt kültürüne de bağlıdır. Uygun yönetim yaklaşımları örgütsel kültürün gelişiminde hayati bir rol oynadığından dolayı Endüstri 4.0 için doğru bir örgüt kültürü için etkili bir yöentim yaklaşımı gerekliliğini anlamaktayız.

Küresel rekabette asl olan ve tüm zamanlarda gündeme gelen konu zamanında pazarda olmak “time- to market” olgusudur. Rakiplerden önce pazarda olmak adına üretim proseslerinin çevrim zamanlarını kısaltmak ve maliyetleri düşürmek adına sürekli teknolojik yenilikler ve otomasyon vb sistemleri devreye almak zorunlu hale gelmiştir.

21 yüz yılda kitle üretimi – mass production yerine hücresel üretime bıraktığından dolayı zamanın da pazarda olma ve esnek üretim yapabilmeyi de zorunluluk haline getirmiştir. İşte tüm bu parametreler yüksek yetenekli ve esnek çalışabilecek insan gücüne ihtiyacı da artırmaktadır.

Yakın zamanda bir şirketler topluluğunda Endüstri 4.0 uygulamaları öncesinde konsepti özetlemek için bir beyin fırtınası yaparken; makinaların internet, teknoloji kanalı ile uçtan uça entegrasyonu ve tedarik zinciri yönetiminin etkin ve de dijital olarak yönetilmesi şeklinde bir özetleme yapılabildi. Evet bu özete siz ne dersiniz? Özet veya kapsam nasıl ifade edilirse edilsin teknoloji, dijital olgu ile donatılmış esnek insan gücü profiline ihtiyaç olduğu net olarak görülmektedir.

Gelecek durakta endüstri 4.0’ın perspektifinde oluşacak örgütsel kültür olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...