Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı–XII

This post has already been read 396 times!

Operasyonel İş Birliğinin Diğer Kapsam Alanları??? 

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarikçi belirlemek, müşteri – tedarikçi entegrasyon süreci, taktiksel kararların verilmesi, tedarik ve satınalma bütçesi, yatırım sürecinde tedarik ve satınalma, endüstriyel şirketlerde yeni ürün geliştirme ve tedarik süreci, tedarik sürecinde stratejik düşünme, tedarikçi ilişkileri yönetimi, tedarikçi segmentasyonunun stratejilere katkıları ile ilişkisi, geleneksel güç ilişkisine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Operasyonel İş Birliğinin Diğer Kapsam Alanları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Operasyonel iş birliği tedarik zincirini karakterize eden iki ana unsuru da kapsamaktadır:

Birinci unsur; kalite güvence sistemi baz alınarak ürün – hizmet kalitesinin yükseltilmesi ile birlikte teslimat sürelerinin, işletme sermayesi ihtiyacının en aza indirilmesi ve ara yüzdeki stok seviyelerinin kademeli olarak en aza indirilmesi. Bu tür bir ilişkide, ilk zorunlu koşul, yalnızca analitik muhasebe verileri değil, aynı zamanda kaliteye ilişkin bilgiler gibi muhasebe dışı veriler de olmak üzere iki ortak arasındaki bilgilerin şeffaflığıdır.

Diğer zorunlu koşul ise; uzun vadeli anlaşmaların, çok yıllı sözleşmelerin yanı sıra performans göstergelerinin yer aldığı bir raporlama sisteminin ve paylaşılan iyileştirme planlarının ortak tanımını gerektiren ilişkinin sürdürülebilirliğidir. Bu tür bir ilişkide, şirketin kendisi, tedarikçiler tarafından erişilebilen bir veri tabanı derleyerek ve tedarikçinin beklentilerini karşılayacak şekilde gereksinim tahminlerini ve yukarı akış planlama sistemlerini uyarlayarak eylem planına katkıda bulunabilir.

Operasyonel işbirliği odaklı tedarik zincirini karakterize eden diğer unsur tasarım ortaklığıdır, bu yaklaşım bir önceki unsuru dışlamaz, ancak tedarikçilerden beklenen inovasyona katkıya öncelikli olarak odaklanır.

Tasarım ortaklığı yaklaşımı ile satın alma yapan şirket yalnızca ürün veya hizmet satın almakla kalmıyor, ürün ve / veya süreç teknolojilerine ve hatta belirli know-how’a erişim sağlamaya çalışıyor. Sonuç olarak, maliyet kısıtlamaları veya hedefler dahilinde yenilik ve yeni çözümlerin geliştirilmesi için önemli ve dengeli bir şekilde sorumluluk alması gereken tedarikçileri arar. Bu durum ‘ortak gelişme’ olarak tanımlanmaktadır. Bazı durumlarda, işbirliği daha yukarı yönde ortak inovasyonu içerir.

Gelecek durakta “ Ortak İnovasyon Yaklaşımında Tedarikçi İlişkileri“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...