Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı–IX

This post has already been read 327 times!

Tedarikçi İlişkileri Yönetimi ??? 

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarikçi belirlemek, müşteri – tedarikçi entegrasyon süreci, taktiksel kararların verilmesi, tedarik ve satınalma bütçesi, yatırım sürecinde tedarik ve satınalma, endüstriyel şirketlerde yeni ürün geliştirme ve tedarik süreci, tedarik sürecinde stratejik düşünmeye dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Tedarikçi İlişkileri Yönetimi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarikçi politikası, bir şirketin kurumsal stratejisine doğrudan katkıda bulunan tedarik politikasının temel bir unsurudur. Bir tedarik yöneticisi, bu alandaki bir dizi konu ve karar türüyle karşı karşıya kalır: bu gerçekten hareket ile tedarik yöneticisi tedarikçiler ile etkin bir ilişki yönetim sistemi kurabilmesi için bazı soruları cevaplandırmasında fayda var.

Bu sorulardan bazıları aşağıda özetlenmektedir:

Bir dizi farklı tedarikçi profili tanımlanmalı mı?

Tedarikçiler nasıl nitelendirilmeli ve seçilmelidir?

Tedarikçi havuzuna sürekli yeni tedarikçiler eklenmeli mi?

Tedarikçi portföyüne sürekli yeni tedarikçi eklemek için hangi yöntemler kullanılmalıdır?

Yeni tedarikçiler nasıl ve hangi kriterlere göre onaylanmalıdır?

Bir tedarikçi portalı kurulmalı mı?

Tedarikçi portal oluşturulacak ise hangi segmentasyon ilkeleri dikkate alınmalıdır?

Tedarikçi ilişkileri yönetimini sürekli geliştirmek için hangi süreçler ve araçlar oluşturulmalı?

Bu sorulara etkin ve kapsayıcı cevap vermeyi etkileyen parametrelerden birisi de tedarikçi profilleri türleridir. Bilindiği üzere tedarikçi profilleri homojen değildir ve aslında  olmamalıdır da.

Homojen olmayan tedarikçilerin profillerinin tanımlanmasında etkin ve tutarlı olan yaklaşım tedarik departmanı tarafından belirlenen performans hedeflerinin baz alınması  ile birlikte tedarik portföy segmentasyonunun dikkate alınmasıdır. Bu nedenle, bu tür bir sınıflandırma, istenen tedarikçi portalının yapısıyla yakından bağlantılıdır.

Sonuç olarak tedarik departmanının ana hedefine bağlı olarak bir dizi tedarikçi portföyü segmentasyonunun oluşması mümkündür. Küresel iş dünyasında son dönemlerdeki tedarik zinciri gittikçe kırılgan olmasının da etkisiyle tedarikçi segmentasyonu şirketlerin stratejilerine sundukları katkılara göre yapılır.

Gelecek durakta “Tedarikçi Segmentasyonunun Stratejilere Katkıları ile İlişkisi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...