Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-X

This post has already been read 313 times!

Tedarik Zinciri Stratejileri???

Merhaba aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları;

 “Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, küresel ve birbirine bağlı sistemler, koordinasyon oluşturma faaliyetleri, ağ yapısının detayı, zincir iş süreçleri , yönlendirilmiş iş süreçleri, anahtar performans göstergelerinin önemine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Tedarik Zinciri Stratejileri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zinciri stratejileri belirlenmeden önce başarılı tedarik zinciri yönetimi için temel, tedarik zinciri hedeflerinin ve ilgili temel performans göstergelerinin açık bir şekilde tanımlanması oluşturulmalıdır.

Hedefler ve bağlantılı performans göstergeleri oluşturulduktan sonra sıra tedarik zinciri yönetiminin tasarımına gelir.

En uygun tasarım, rekabet stratejisine, pazara, ürün ve üretim özelliklerine bağlı olarak her tedarik zinciri için farklılık göstermektedir. Burada kritik olan anahtar, hangi üyelerin şirketin ve tedarik zincirinin başarısı için kritik öneme sahip olduğunu – tedarik zinciri hedefleri doğrultusunda – sıralamak ve bu nedenle yönetsel dikkat ve kaynakların tahsis edilmesi gerektiğidir.

Gıda tedarik zincirlerinin  tasarımı, ürün kalitesine ve çevresel sürdürülebilirliğe olan talebe bağlı olduğundan biraz karmaşıktır.

Gıda kalitesinin kontrol edilme ve garanti edilme şekli, gıda özelliklerinin bütünlüğü ve güvenliği ile doğrudan ilişkili olduğu için tedarik zinciri performansı açısından hayati öneme sahiptir.

Gıda tedarik zincirleri bağlamında sürdürülebilirlik stratejileri, örneğin ürün atıklarının azaltılması, gıdanın kat ettiği mesafe ve karbon ayak izi ile ilgilidir.

Doğru Tedarik Zinciri ve Belirsizlik Çerçevesi

Doğru tedarik zinciri stratejisini geliştirmeye çalışırken bir ürünü karakterize etmenin basit ama güçlü bir yolu “belirsizlik çerçevesidir.” Bu çerçeve, ürünün karşılaştığı iki temel belirsizliği belirtir : talep ve arz. Tedarik zinciri stratejilerinin, ürünün talep belirsizliklerinin doğru düzeyiyle eşleştirilmesini sağlamalıdır.

Bir tedarik zinciri stratejisi yeniden geliştirilmeden önce bir ürüne olan talebin niteliğinin dikkatlice düşünülmesi gereklidir.

Ürünler : Temel olarak istikrarlı, öngörülebilir talep ve uzun yaşam döngüleri olan temel ihtiyaçları karşılayan fonksiyonel ürünler, bu ürünlere örnek olarak enerji / yağ, mobilya ve temel gıda ürünleridir.

Bir diğer ürün türü öngörülemeyen talep ve kısa yaşam döngülerine ve genellikle daha yüksek ürün çeşitliliğine sahip yenilikçi ürünler. Örnek olarak bilgisayarlar, moda kıyafetler ve yenilikçi gıda ürünleridir.

Gelecek durakta “Ürün Türü ve Tedarik Zincirlerinin Odak Noktaları ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...